Izvor: Tanjug | Nedelja, 22.06.2008.| 14:13

Pirot na listi za sredstva pretpristupnih fondova EU

Pirot se našao na listi partnera za projekat koji je kandidat za sredstva IPA (Pretpristupnih fondova EU) sa projektom "Formiranje mreže razvojnih agenata", rekla je pomoćnik predsednika opštine Pirot za razvojne projekte Dragana Petrović.

Prema njenim rečima, ta mreža agenata bi trebalo da bude u stanju da privuče strane direktne investicije za ovo područje i da promoviše razvoj u okviru malih i srednjih preduzeća, prvenstveno u agrobiznisu.

- Vođe projekta su tri italijanska partnera - Agencija za promociju industrijskog razvoja (Abruco), Privredna komora Čajeti i Privredna komora Kopobaso. Na toj listi partnera su i budimpeštanska Agencija za razvoj preduzetništva, rumunska trgovinska Komora iz Temišvara, Agencija za razvoj grada Mostara iz BiH, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća iz Crne Gore i Pirot kao predstavnik Srbije - kaže Petrovićeva.

Ona dodaje da će Pirot zajedno sa ovim partnerima iz zemalja koje nisu članice EU biti u toj razvojnoj mreži iz institucija zemalja članica EU.

- Cilj je da se primeri dobre prakse iz zemalja Evropske unije primene i kod nas, odnosno u zemljama koje nisu članice EU. Kroz ovaj projekat trebalo bi da se formiraju veze izmedu malih i srednjih preduzeća u dunavsko-balkanskom regionu sa italijanskim vodećim partnerima - kaže Petrovićeva.

Ona je dodala da se Pirot tek prijavio za ovaj projekat i da očekuje da u septembru podnese svu potrebnu dokumentaciju.

- Projekat bi se, ukoliko se odobre sredstva, realizovao iduće godine, a trajao bi tri godine. Ukupna vrednost celog projekta je 930.000 evra, a samo za Pirot 107.000 evra - kaže Petrovićeva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.