Izvor: RTV | Utorak, 30.05.2017.| 08:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ravno selo filmski festival od 23. do 25. juna

(Foto: ktsdesign/shutterstock.com)
Glumac i producent Lazar Ristovski organizovaće od 23. do 25. juna u Ravnom selu u Vojvodini filmski festival posvećen mladima i debitantima, najavila je producentska kuća Zillion film.

Pre godinu dana u Ravnom selu izgoreo je Dom kulture i Ristovski, koji je tu rođen, odlučio je da na premijeri filma Dnevnik mašinovođe, koja je održana na zgarištu doma u julu 2016. godine, pokrene inicijativu za obnovu tog mesta.

Ideja i namera o obnovi su se proširile na organizaciju prvog filmskog festivala.

- Ravno selo je moje detinjstvo, a onaj ko zaboravi svoje detinjstvo, ne postoji ni u budućnosti. Želim da mladi iz Ravnog sela i regiona imaju bolju budućnost. Mi ćemo ovim festivalom otvoriti vrata te budućnosti - rekao je Ristovski povodom ideje da organizuje ovakav festival.

Ravno selo je naselje u opštini Vrbas, u Južnobačkom okrugu, u kom živi oko 3.500 stanovnika, među kojima je dosta mladih.

Cilj festivala je oživljavanje filmskih dela i misli o filmu na ovom mestu čiji stanovnici žude za jednom ovakvom manifestacijom.

Sa druge strane, cilj je i edukacija i motivacija omladine da se u budućnosti bavi kinematografijom, tako što će se obogatiti njeno gledalačko iskustvo i pomoći umetnički razvoj, ističu iz Zillion filma.

- Festival je posvećen mladima. Omladini mog sela, susednih sela i svima koji će na njemu u budućnosti učestvovati. On će povrditi činjencu da se kultura ne nalazi i ne konzumira samo u velikim gradovima, jer su manje sredine često rasadnik talenata iz svih oblasti, pa i iz kulture. Ovo radim volonterski, a to podrazumeva veliku ljubav - dodao je Ristovski.

Ovogodišnji Ravno selo film festival okupiće mlade profesionalce i srednjoškolce, te buduće studente koji se interesuju za filmsku umetnost.

Tokom tri dana manifestacije, u glavnom programu biće prikazano ukupno pet reprezentativnih debitanskih filmova iz regiona.

Tokom trodnevnog druženja u Ravnom selu, oni će prisustvovati i radionicama koje imaju za cilj da budućim studentima predoče mogućnosti i procese studiranja nekog od studijskih programa na Fakultetu dramskih umetnosti.

Fakultet domaćin će ove godine biti Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda, a fakultet u gostima Akademija dramskih umjetnosti iz Zagreba.

Najavljene su i projekcije studentskih filmova obe akademije, a festivalu će prisustvovati profesori i studenti zagrebačke akademije.

Ideju o novom festivalu podržali su Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine, Mesna zajednica Ravnog sela, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.