Izvor: eKapija | Ponedeljak, 29.05.2017.| 14:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Inovacije u logistici i lancima snabdevanja - U Beogradu održana Međunarodna konferencija LOGIC 2017

Sa otvaranja konferencije (Foto: Marija Kambić)
Srbija ima veliki logistički potencijal, koji nije dovoljno iskorišćen i neophodno je sistemski raditi na jačanju logističkog i transportnog sektora. Kompanije koje su uvele logističke inovacije i nova rešenja značajno su unapredile efikasnost poslovanja i konkuretnost na tržištu, konstatovano je na Trećoj međunarodnoj logističkoj konferenciji LOGIC, nazvanoj "Inovacije u logistici i lancima snabdevanja" koja je održana je 25. i 26. maja 2017. godine u Beogradu.

Veći broj govornika je istako da u Srbiji postoji značajan kadrovski potencijal, mladih, obrazovanih i stručnih ljudi, što predstavlja jedan od ključnih faktora za privlačenje investicija, dolazak stranih i razvoj domaćih kompanija.

Konferenciju je organizovao Odsek za logistiku Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu u partnerstu sa 20 kompanija: Мilšped, Dehalize Serbia, NTS international, Geodis, cargo-partner, Nelt, Delta transportni sistem, Ralu logistika, Lodis logistika, Smart Cargo, Uniqa osiguranje, Dunav osiguranje, Coca Cola, Nestle, Logit, Infora, Bas Beograd, Sarantis, Rauch i Carlsberg...

Na konferenciji je bilo 250 učesnika iz 12 zemalja, a 130 autora saopštilo je 45 naučnih i stručnih radova. Predstavljeno je 15 inovacija, odnosno novih logističkih rešenja koja su razvijena i primenjena u našim vodećim kompanijama iz oblasti logistike, trgovine i proizvodnje. Na studetskim sekcijama prezentovano je 10 radova i četiri studije slučaja, čiji su autori studenti završnih godina Odseka za logistiku Saobraćajnog fakulteta.

(Foto: Marija Kambić)
Cilj konferencije je bio da akademska istraživanja i studente poveže sa privredom, logističkom praksom i kompanijama, što je osnovni preduslov za teorijski i praktičan razvoj modernih logističkih rešenja. Uspostavljeni su direktni poslovni kontakti koji omogućavaju obavljanje studentske prakse, brže zapošljavanje i uključivanje studenata u rešavanje konkretnih logističkih problema.

U zaključcima konferencije je jasno istaknuto da je logistika osnovni preduslov za privrednih razvoj, prostorno povezivanje i tržišne integracije. Efikasnost logističkih operacija kao što su: transport, skladištenje, pretovar, pakovanje, držanje zaliha, snabdevanje, distribucija i isporuka proizvoda direktno utiče na smanjenje troškova, unapređenje kvaliteta i podizanje konkuretnosti privrede i nacionalne ekonomije u celini.

Neophodno je razvijati i uvoditi savremena logistička rešenja, graditi saobraćajno transportnu infrastrukturu, logistički se umrežiti i povezati sa regionalnim, evropskim i globalnim logističkim mrežama i tržištima, navedeno je u saopštenju organizatora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.