NavMenu

EPS do 2025. planira da uloži oko 500 mil EUR u korišćenje hidropotencijala

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 29.05.2017. 15:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)Ilustracija
Elektroprivreda Srbije (EPS) nastavlja modernizaciju hidroelektrana i do 2025. planira da uloži oko 500 mil EUR korišćenje hidropotencijala, izjavio je danas izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u Savo Bezmarević.

- Hidroelektrane i obnovljivi izvori energije čine trećinu naše prizvodnje i po tome je EPS drugi u regionu - rekao je Bezmarević u Skupštini grada na panelu High Level Policy Conference: Održiva energija za sve, u okviru Nedelje energije.

Kako kaže, EPS nastavlja modernizaciju naših hidroelektrane, jer tako utiče na veće korišćenje obnovljivih izvora energije i proizvodnju zelene energije.

- EPS je pokrenuo i projekte korišćenja energije vetra u Kostolcu, a u planu je i solarni park. Plan je da tim projektima dobijemo novih 70 megavata inastalisane snage - naglasio je Bezmarević.

On je istakao da je za EPS veoma važan odgovoran odnos prema životnoj sredini i da se realizuju i ekološki projekti.

Prema njegovim rečima, EPS sa proizvodnjom od 38 miliona tona uglja godišnje i sa oko 30.000 zaposlenih obezbeđuje dovoljne količine električne energije za sve građane i privredu Srbije.

- Da ne bude samo jedna nedelja već da ova tema bude važna za godine pred nama. Svi imamo zajednički cilj da energetska efikasnost, bezbednost, obnovljivi izvori energije, zaštita životne sredine i briga o energiji postane naša svakodnevnica i na nivou celog društva. Staiblno, održivo i bezbedno snabdevanje električnom energijom jedan je od najvažnijih zadataka sada, a posebno u budućnosti - rekao je on.

Bezmarević kaže da je jedini način da kompanija poput EPS-a uspe u tome strateški pristup investicijama kojima unapređuje svoje kapacitete, primenjuje nove tehnologije i unapređuje zaštitu životne sredine.

- Teremolektrane i hidroelektra EPS-a radile su sa visokim pouzdanosti i u prvom kvartalu 2017. godine. Da bi sva postrojenja mogla stalno da rade u njih mora stalno da se ulaže i takve invesitcije se planiraju i u toku ove godine. Do kraja 2017. ojačaćemo naše proizvodne kapacitete sa dodatnih 52 megavata snage i time ćemo omogućiti sigurnije snabdevanje i smanjiti troškove eksploatacije - naveo je Bezamrević.

On je podsetio da termoelektrane i hidroelektrane EPS-a uspešno prolaze kroz remonte koji su već omogućili prošle godine dodatnu snagu od 30 megavata na bloku TENT B2 i produžili njegov radni vek.

Ove godine plan je da se investiraju značajna sredstva u postojeće objekte, izgradnju novih ekoloških postrojenja, kao i novog bloka u Kostolcu od 350 megavata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.