NavMenu

Đorđo Venćeslai, Zavod za usluge na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda - Farmere možete uveriti u inovacije samo profitom

Izvor: eKapija Petak, 07.07.2017. 13:39
Komentari
Podeli
Đorđo VenćeslaiĐorđo Venćeslai
ISMEA je javno preduzeće koje je pod nadležnošću Ministarstva poljoprivrede Italije i godinama unazad se bavi poljoprivredom na nivou sistema. Cilj ISMEA jeste unapređenje poljoprivrednih preduzeća u Italiji, a sve putem jačanja odnosa i podsticanja stvaranja odnosa sa tržišnim subjektima - bankama, institucijama, osiguravajućim društvima. To su glavni subjekti sa kojima ISMEA ostvaruje saradnju.

Ukratko, ova institucija pokušava da implementira finansijsku podršku farmerima, kako bi započeli rast novih aktivnosti, i kako bi ubrzala pristup kreditima i testirala inovativne osiguravajuće proizvode, naveo je Đorđo Venćeslai, zadužen za kredite i projekte razvoja u ISMEA, koja je i partner ministarstva i supervizor u implementaciji evropskih programa.

Venćeslai je, na nedavno održanom Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, podelio sa srpskim poljoprivrednicima iskustva o sistemu finansiranja poljoprivrednika u Italiji, inovacijama, odnosu javnog i privatnog partnerstva, i sve popularnijoj preciznoj poljoprivredi.

eKapija: Kako se finansiraju poljoprivrednici u Italiji?

- U Italiji sva podrška stiže od EU, i zatim ide preko regionalnih vlada, što čini veoma kompleksan sistem. Reč je o nekoliko nivoa, i poljoprivrednik mora da ih sve prođe. Ukratko, previše je birokratije. Ipak, trenutno je primetno da postoji pomak od jednostavnog granta – kada se novac jednostavno daje, prema finansijskom instrumentu. Radi se o tome da EU daje novac kako bi implementirala finansijski instrument koji pomaže farmeru ne samo da proizvodi, već i da radi u harmoniji sa ostalim igračima na tržištu, na primer garantnim fondovima. Ako mu date garanciju, moći će da pronađe finansijere...

eKapija: Da li je tu reč o javno-privatnom partnerstvu?

- Prema mom iskustvu, finansijski instrumenti moraju biti javni, državni, jer moraju biti veoma veliki i jaki, a to ne možete ako niste deo državnog aparata. Takođe, javni partner ima različit cilj od privatnog partnera. Dakle, garantni fond je jedno, a banka je nešto drugo. Oni moraju raditi zajedno, ali mora biti jasno ko je ko i ko šta radi.

eKapija: Precizna poljoprivreda izaziva sve više interesovanja. Da li je to slučaj i u Italiji?

(Foto: pixinoo/shutterstock.com)
- U Italiji nije toliko prisutna i svega nekoliko poljoprivrednih gazdinstava je do sada implementiralo ovaj sistem. Precizna poljoprivreda je sistem podrške poljoprivredi kroz prikupljanje podataka na osnovu kojih proizvođači odlučuju šta i kako da rade, imajući u vidu svoje potrebe. To im daje mogućnost da stvaraju iste proizvode sa manje resursa ili čak i mnogo kvalitetnije proizvode uz primenu istih resursa.

Na taj način poljoprivrednik želi i sam dodatno da ulaže u preciznu poljoprivredu. Danas posedujemo značajnu tehnologiju, ne samo u Italiji, koja nam omogućava da sprovedemo značajne analize i valorizacije, softvere, mašine za prikupljanje podataka, a samim tim možemo da snabdevamo osobe koje rukovode tim bankama podataka.

eKapija: Koji su najveći izazovi precizne poljoprivrede?

- Ono što nedostaje je sinteza svih ovih podataka. Nedostaju nam i kadrovi koji su sposobni da izvrše analize i pripreme podatke, da su agronomi, s jedne strane, a da imaju i potrebno informatičko obrazovanje, da poznaju hemiju, osnove poljoprivrede... Moramo da stvorimo tu zajedničku viziju i da stvorimo kadrove koji imaju bogato stručno znanje.

eKapija: Koliko su poljoprivrednici u Italiji zainteresovani za inovacije?

- Kao i svi farmeri – veoma su staromodni i konzervativni. Oni su veoma sumnjičavi u pogledu inovacija, jer smatraju da već imaju dovoljno briga o klimi, vremenu... Ali siguran sam da ako je potrebna strategija podizanja svesti, asocijacije ili udruženja bi trebalo da budu u stanju da formiraju mrežu kroz koju će objasniti farmerima da su inovacije značajne, jer im omogućavaju da rade manje i dobiju dovoljno, ili da rade manje i imaju čistije proizvode....Mislim da je tu ključ!

eKapija: Kako vidite situaciju u Srbiji, i koje biste nam iskustvo preneli?

- Potrebna vam je veoma jaka kontekstualna analiza, iz koje možete izvući ciljeve za vaše ideje. Na primer, možete reći da je potrebna precizna poljoprivreda, ali morate znati zašto! U ovoj fazi je važno da znate koji je vaš cilj, a zatim možete razmišljati o akcijama koje treba primeniti za njegovo ostvarivanje.

Poljoprivrednike možete ubediti u pozitivne efekte inovacija samo profitom! Moraju da znaju da ako primene više inovacija mogu da proizvedu bolje proizvode, konkurentnije, koje će prodati po većoj ceni, tako da mogu da uvećaju profit, a takođe i štite životnu sredinu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.