Izvor: Politika | Nedelja, 28.05.2017.| 16:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nastavljeni radovi na ipsilon kraku kod Subotice - Započeta izgradnja deonice duge 4,6 kilometara

(Foto: jocic/shutterstock.com)
Teška mehanizacija ponovo je na trasi ipsilon kraka, obilaznice oko Subotice koja granični prelaz Kelebija treba da spoji sa autoputem Subotica–Beograd.

Nakon što je 23. marta puštena u saobraćaj petlja "jug", i prvi funkcionalni kilometar trase duge 23 kilometra koja se gradi još od 1990. godine, putari sada nastavljaju rad na deonici dugoj 4,6 kilometara smeštenoj između dveju kružnih raskrsnica i odvajanja za Bačku Topolu i Sombor.

Posao vredan nepunih 225 miliona dinara na javnom konkursu poveren je grupaciji koju čine Vojput iz Subotice, Gramont iz Novog Sada i Boja iz Sombora. Ministarstvo građevinarstva sa njima je zaključilo ugovor 10. aprila, a radnici Vojputa su na trasu izašli 5. maja. Pred njima je rok od 150 dana, ali iskusni građevinci procenjuju da će ugovoreni posao biti završen u narednih mesec i po dana.

Trenutno se na početku deonice, na tački koja počinje od 12,8 kilometara od granice, priprema osnova za proširenje puta i buduće odmorište. Zadatak putara je da urade samo pripremu terena. Odavde se 17,6 kilometara puta presvlači asfaltom i nanose dva sloja, noseći i habajući, oba debljine šest centimetara. Osim toga, zadatak im je i da poprave uočene nedostatke na terenu.

Kada ova trasa bude završena, ona će značiti skraćenje puta u pravcu prema Somboru za teretni saobraćaj iz Industrijske zone Mali Bajmok, koja je u neposrednoj blizini, i u kojoj je i Slobodna zona.

Deonica koja se trenutno radi smatra se levom trakom budućeg punog profila auto-puta, ali za sada je neizvesno kada će on biti urađen. Imre Kern, državni sekretar u ministarstvu, prilikom otvaranja petlje "jug" najavio je da bi ipsilon krak trebalo da bude završen do kraja 2019. godine. Potrebno je da se izgradi još oko 10 nedostajućih kilometara obilaznice, kao i da se saobraćajnom regulacijom poveže za kelebijskim graničnim prelazom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.