Izvor: Beta | Petak, 26.05.2017.| 12:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pokrenuta proizvodnja u svim pogonima hemijske industrije Župa - Posao za 130 radnika

Ilustracija (Foto: Pavels Hotulevs/shutterstock.com)
Novi vlasnik kruševačke Župe, firma Eucom pokrenuo je proizvodnju u sve četiri fabrike te hemijske industrije, a zaposleno je 130 ljudi, rečeno je Beti u tom preduzeću.

- U rad su puštena sva tri pogona pesticida, jedan pogon sulfata, dva pogona ksantata i pogon kalijumove hemije. Trenutno zapošljavamo 130 ljudi i radimo početnim kapacitetima, a cilj je bio da pokrenemo što više pogona, odnosno da se u prvoj godini na tržištu pojavi Župin program - rekao je generalni direktor Župe Aleksandar Mandić.

Obnovljena je proizvodnja plavog kamena, po kome je Župa nekada bila prepoznatljiva, i on se osim na domaćem prodaje i na stranom tržištu, dok je kod pesticida, kako je Mandić kazao, situacija sprecifična jer je za njihovu registraciju potrebno dve godine.

- Nekada je Župa imala više od 100 dozvola za pesticide, kada smo je preuzeli imala je 12, do sada smo pokrenuli proizvodnju osam, očekujemo da pokrenemo proizvodnju još tri pesticida, kao i da do kraja godine proradi pogon aditiva stočne hrane - rekao je Mandić.

Plan je da se, dodao je on, svi pogoni saniraju i osavremene, te da se organizuje "ozbiljna proizvodnja" i da se proizvodi osim na domaćem plasiraju i na strano tržište.

Pred Župom je, kako je kazao Mandić, mukotrpan rad kako bi se vratila na tržište na koje su u međuvremenu ušli veliki distributeri i drugi proizvođači, a u uspeh ne sumnja jer Župu vidi kao sinonim za kvalitet u proizvodnji i distribuciji raznih hemijskih proizvoda. Cilj je da polovinom sledeće godine u fabrici radi oko 200 ljudi, a očekivanja su da, u zavisnosti od tržišta, u periodu do pet do deset godina Župa ima od 300 do 500 radnika.

Beogradska firma Eucom je u decembru prošle godine za 316,2 miliona dinara kupila Župu u stečaju, kao jedini ponuđač na oglasu koji je objavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Župa je bila privatizovana 2003. godine, dve godine kasnije je ugovor o prodaji raskinut, a posle nekoliko neuspešnih tendera 2010. godine je ušla u postupak restrukturiranja.

Tokom prethodne skoro decenije i po radnici su kroz socijalne programe napuštali fabriku i od oko 1.400 na početku privatizacije, u Župi je pred uvođenje stečaja radilo samo 18 ljudi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.