Izvor: Dnevnik | Četvrtak, 25.05.2017.| 14:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Regionalna deponija u Subotici biće izgrađena do kraja 2017.

(Foto: Huguette Roe/shutterstock.com)
Radovi na gradnji Regionalne deponije Subotica se veoma uspešno privode kraju i očekujemo da će do kraja godine biti završena, kaže pomoćnik pokrajinskog sekretara za životnu sredinu i urbanizam Nemanja Erceg.

Nakon decenije čekanja u toku su radovi na izgradnji Regionalne deponije Subotica, koja bi trebalo da reši problem upravljanja otpadom Subotice, Bačke Topole, Malog Iđoša, Čoke, Kanjiže, Sente i Novog Kneževca, s ukupno 280.000 stanovnika.

Projekat će da obezbedi izgradnju regionalne deponije, transfer-stanice, reciklažnih dvorišta, infrastrukturu za kompostiranje, sekundarnu selekciju otpada, nabavku potrebne opreme za primarnu selekciju, sakupljanje i transport otpada.

– Slobodno možemo da kažemo da idemo u korak s uslovima koje propisuje EU, a to je da do 2027. godine obezbedimo kompletan sistem funkcionisanja i uklanjanja divljih deponija. Što se tiče samog sistema regionalnih deponija, nadamo se njegovom uspostavljanju do 2022. godine. Tu je i sistem transfer-stanica tako da ćemo imati određene promene kod regionalnih deponija koje su planirane u skladu s Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom – kazao je Erceg.

- Imamo završenu Regionalnu deponiju Kikinda, zatim u Sremskoj Mitrovici, deponiju u Dolovu, kod Pančeva, a očekujemo da će Novi Sad kroz pristupne fondove obezbediti novac za izgradnju deponije i očekujemo završetak deponije u Inđiji – dodao je on i naveo da je za približavanje evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine potrebno da se uloži 11 mlrd EUR.

- Najneuređenija je oblast otpada, ali neophodno je ulaganje i u sve ostale oblasti. Što se tiče upravljanja otpadom, tu je apsolutna harmonizacija s propisima EU. Reč je o veoma zahtevnoj direktivi i mi se trudimo da ispunimo sve uslove koje nam direktiva nameće - dodao je Erceg.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.