NavMenu

(Ekosfera) Na eko izložbi u pariskoj galeriji Via izložena jakna od vlakana koprive i još štošta!

Izvor: EKOSFERA Sreda, 18.06.2008. 14:02
Komentari
Podeli

kanabe od grana, Bleu Nature

Danas, Pariz je raskršće najrazličitijih kultura, sa eksplozijom novih trendova i inovativnih skokova čije se suština svodi na vođenje zdravog načina života.

Pariskom promenadom, preko starog viadukta koji je pretvoren u četiri i po kilometra dugu zelenu šetačku zonu, u čijih 60 lukova su smeštene galerije, izložbeni i prodajni prostori umetnika moderne kreacije, dolazimo i do galerije VIA u kojoj je postavljena izložba pod nazivom “Materijali budućnosti“.

VIA - francuska industija enterijera, asocijacija koja okuplja kreativce u modernom dizajnu, u januaru ove godine organizovala je izložbu dizajna kroz eko-prizmu. U saradnji sa Inovatekom, bazom podataka u oblasti novih materijala, VIA je okupila brojne dizajnere koji su se oprobali u upotrebi materijala na biljnoj bazi i ponudili široku paletu proizvoda.

Dizajneri su se našli pred većim izazovom i odgovornošću pošto su pored kreativnog dela odlučivali kako o izboru novog materijala, tako i o načinu dalje obrade u cilju dovođenja u željeni oblik i funkciju.

- Drvo zauzima vodeće mesto. Dugo vremena je bilo zaglavljeno između dve krajnosti: starog načina, manufakturne proizvodnje sa jedne strane i masovne proizvodnje, mašinskim putem, sa druge strane. Danas publika može otkriti putenost pravog drveta, a istu mogućnost imaju i kreativci koji sa njim rade - kaže Žerard Laize, generalni direktor VIA-e.

Na izložbi nailazimo na kanabe napravljen od skupina grana koje su izbačene na obalu mora, u originalnom dizajnu bez dodatne obrade kreatora Franka Lefevra iz dizajnerskog studija BLEU NATURE.

Drvo kao potpuno prirodno i obrađeno prirodnim putem je puno esteskog potencijala kao što su i prelakirani i doterani komadi nameštaja.

krpa od vrbe, Godefroy de Virieu

Sa druge strane, modernom tehnologijom drvo postaje tečno, laserom isečeno u milimetarske listove, šiveno, vareno, defibrisano... Kao eksponat napravljen od tečnog drveta na ižlozbi je predstavljen set za sto od tanjira, prstenova za salvete i posuda. Tečno drvo se pravi od lignina izdvajanjem iz celuloze sa dodacima prirodnih vlakana i polipropilena.

Papir, shvatajući ga u širem smislu kao derivat drveta, za mnoge dizajnere ima prednost nad drugim materijalima zbog svojih karakteristika, kao sto su lakoća, fleksibilnost, trajnost.

Proizvod vredan pomena, na temu papira, jeste kovčeg, izuzetnog dizajna, težak svega 14kg, napravljen od novinskog papira za reciklažu, engleske dizajnerske kuće ECOPOD koja ima slogan - Poštujući zemlju, oblikujemo budućnost - .

kovčeg od papira, Ecopod

Jedan od najzanimljivijih proizvoda od papira je i prekrivač napravljen od papirnih niti, biorazgradljiv. Ovaj prekrivač, proizvod finske kuće WOODNOTES ne zadržava prašinu i odličan je izbor za ljude koji pate od alergija.

prekrivač od papirnih niti, Woodnotes

Sledeća grupa bio-materijala pripada biljnim vlaknima u spektru od ratana do soje. Tako u kombinaciji vlakana kokosa i lateksa na izložbi se može videti veoma udobna fotelja, kreacija koju je potpisao GEPETTO DESIGN STUDIO. U istoj kombinaciji, vlakna kokosa i lateksa, ali sa dodatkom jute tu su i papuče poznate firme obuće CAMPER.

Biljna vlakna su uglavnom zastupljena u odevnim elementima, kao što je jakna od vlakana koprive, vlakana čempresa ili vlakna fikusa, majica od vlakana soje, kao i 100 % bio-haljina od tekstila na bazi kukuruza i mnogi drugi.

papuče od lateksa i jute, Camper

Generalno, izložba predstavlja buduće proizvode i tehnologije ali najveći broj različitih proizvoda u različitim formama pripada carstvu bambusa. Proizvodi od bambusa i njegovi poluproizvodi već vekovima su u upotrebi, a od nedavno su i tekstilni predmeti od bambusa ušli u supermarkete široke potrošnje Zapadne Evrope i dostupni su širokoj populaciji.

Na izložbi, bambus je prisutan u obliku pribora za jelo, najrazličitijih posuda, nameštaja, garderobe pa sve do prevoznog sredstava kao što je bicikl. Ceo izložbeni prostor je ušuškan u bambusovu mrežu u čijim ispustima su postavljeni eksponati.

plastična čaša od razgradljive plastike, Autem

Na drugom kraju grada, na 150. 000 kvadratnih metara prostora, oko 3.000 izlagača je izložilo svoje proizvode na jednom od najvećih salona dizajna enterijera za profesionalce na svetu Kuća i Objekat (Maison & Object).

Autor:

Marija Atanasković, dopisnica iz Pariza

pretplata na časopis www.ekosfera.org.rs


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.