Izvor: Blic | Sreda, 24.05.2017.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za izgradnju Srpske kuće u Podgorici 419 miliona dinara iz budžeta

(Foto: urfin/shutterstock.com)
Vlada Srbije donela je odluku da iz budžetske rezerve izdvoji 419 miliona dinara za gradnju Srpske kuće u Podgorici, a u okviru tog objekta će se naći institucije koje čuvaju srpsku kulturu i identitet, saznaje Blic.

List navodi, pozivajući se na izvor iz Vlade Srbije, da je to rezultat dogovora premijera Aleksandra Vučića i lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića koji su pre šest meseci definisali strategiju zaštite srpskog nasleđa i interesa u Crnoj Gori.

Andrija Mandić koji je jedan od idejnih tvoraca izgradnje Srpske kuće u Podgorici, potvrdio je saznanja Blica.

- Upravo sam obavešten da je Vlada Srbije odobrila novac za izgradnju Srpske kuće. Samo šest meseci od predloga koji sam predstavio Alekandru Vučiću, ideja je postala stvarnost - kaže Mandić.

On naglašava da će sve institucije koje neguju srpsku kulturu i tradiciju u Crnoj Gori ubuduće imati uslove za rad.

- Reč je, pre svega, o Matici srpskoj, Institutu za srpsku kulturu, Srpskom nacionalnom savetu, Udruženju književnika srpskog naroda. Tu će biti i srpska televizija, radio, novine, portal, ali i Srpski kulturni centar i druge kulturne institcije koje su važne za očuvanje tradicije našeg naroda. Do Vidovdana (28. juna) će ceo projekat biti završen i prestavlje javnosti - zaključuje Mandić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.