NavMenu

Intenzivno se radi na izmeni Zakona o stečaju - Na rešenje statusa duže od 15 godina čeka dvadeset firmi

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 22.05.2017. 15:26
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Ministarstvo privrede intenzivno radi na izmeni Zakona o stečaju, u nameri da se postupak stečaja ubrza, omogući brže unovčenje imovine kroz stečaj, kao i da se pobošlja položaj hipotekarnih poverilaca.

Nakon toga, kako je objasnio državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Trivunac, nova rešenja biće upućena Vladi Srbije, a potom i srpskom parlamentu. On je istakao da će izmene Zakona o stečaju biti predmet junske revizije u sklopu razgovora i obaveza u okviru aražmana s MMF-om, dodajući da i MMF i Svetska banka "pritiskaju" Srbiju da što pre donese izmene Zakona o stečaju.

Radna grupa za imenu tog zakona trenutno usaglašava nekoliko tehničkih stvari pa se očekuje da se u narednih desetak dana usaglase različita mišljenja o tome.

Od februara 2015. do sada pokrenuta su 282 stečajna postupka, a neka od preduzeća u stečaju su prodata. Predstavnici Ministarstva privrede kažu da se veliki deo portfolija tog ministarstva preselio u stečaj, i ističu da se prodaja imovine preduzeća kroz stečaj pokazala kao efikasan način privatizacije.

Po podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, na početku ovog mesec u Srbiji je bilo ukupno 2.099 aktivnih stečajnih postupaka, od čega 1.384 za privatnu imovinu, a 715 za društvenu. U prva četiri meseca ove godine otvoreno ih je 105, a zaključeno 45. Od ukupno 6.392 postupka evidentirana u Agenciji, 3.388 aktivnih, zaključenih i obustavljenih traje manje od dve godine, a 2.991 stečajni postupak traje između dve i 15 godina, dok deset slučajeva koji su još uvek aktivtivni traju čak između 15 i 22 godine. Tri stečajna postupka, koja su zaključena, trajala su između 15 i 16 godina.

Ukoliko se pogleda pregled stečajnih postupaka izražen u godinama trajanja, koji je na početku ovog meseca objavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, vidi se podatak da još uvek četiri aktivna postupka, od kojih jedan za privatnu imovinu, a tri za društvenu, traju između 15 i 16 godina.

Isti broj postupaka koji se odnose na društvenu imovinu takođe traje između 15 i 16 godini. Od 17 do 18 godina traje jedan postupak stečaja za privatnu imovinu, a toliko je otvoreno i postupaka koji traju između 21 i 22 godine. Uz to treba dodati i podatak da je između 14 i 15 godina još uvek aktivno čak deset stečaja, i to četiri za privatnu svojinu, a šest za društvenu. Sve u svemu, u 20 državnih preduzeća još uvek je aktivan stečajni postupak iako on traje između 15 i 22 godine.

Od zadruga do Jugoexporta

U pomenutih 20 preduzeća s društvenom svojinom u kojima stečaj traje unedogled, zaposleno je oko 3.000 radnika, koji su nekada radili u ZZ Stara Moravica, Jugoexportu, GP Rad internacional, GP Rad Beograd, Jugoexport–nameštaju, Jastrepcu iz Kruševca, ZZ Kolubara, Produktu Vranje...
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.