Izvor: eKapija | Petak, 19.05.2017.| 17:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počeo jubilarni 10. Španski metar u Beogradu

Deseta proslava sedme umetnosti na španskom jeziku, festival Španski metar, odmotava svoje prve filmske rolne 21. maja u Jugoslovenskoj kinoteci, ciklusom u čast legendarne španske glumice i pevačice Ane Belen.

Ovogodišnji 10. Španski metar u organizaciji Instituta Servantes u Beogradu, biće najveći do sada i na tri gradske lokacije doneće tri programa. Ciklusi "Počasne Goja nagrade" i "Imaginarna geografija" uvešće ljubitelje pokretnih slika u uzbudljivu avanturu zvanu "Savremeni film", koja ove godine donosi čak dvanaest filmskih ostvarenja iz Španije i Latinske Amerike.

Španski metar počinje 21. maja u 19 časova programom "Počasne Goja nagrade" u Jugoslovenskoj kinoteci, koji je posvećen ovogodišnjoj dobitnici tog priznanja, legendarnoj filmskoj i muzičkoj zvezdi, svestranoj Ani Belen. Ciklus će u nedelju, 21. maja otvoriti film "Dom Bernarda Albe", a kao poseban poklon Instituta Servantes ulaz na ovu projekciju biće besplatan.

Posetioci zdanja u Uzun Mirkovoj narednih dana moći će da pogledaju čuvena ostvarenja Muke, Tražnja, Zlodusi u kući i Ljubav može ozbiljno da ugrozi zdravlje. Na zatvaranju ciklusa, 24. maja, Ana Belen pokloniće se beogradskoj publici, a tom prilikom biće joj svečano uručeno priznanje Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke.

Festival se dalje nastavlja ciklusom dokumentarnih ostvarenja "Imaginarna geografija" prema izboru Davida Varele, koji će od 25. do 28. maja biti prikazani u okviru Mikser festivala. Bioskop u Žitomlinu rezervisan je za kratkometražna i dugometražna ostvarenja koja se bave migracijama i sudbinama migranata, kako kroz prošlost, tako i poslednjih godina. Publici će biti prikazani filmovi Zabeleške o emigraciji, U tuđoj kući, Sliman, "Tarahal: razotkrivanje nekažnjavanja na južnoj granici, Daljina, Dnevnici s granice i Dnevnik gladi.

Film srpskoj publici omiljenog reditelja Aleksa de la Iglesije, napeti triler Bar. biće prikazan u okviru ciklus Savremeni film 26. maja u 19 časova u Kulturnom centru Beograda. Narednih dana publika će na projekcijama u 19 i 20 časova moći da pogleda ostvarenja Početak vremena, 1898. Poslednji Filipinci, Mlada, Osveta na čekanju, Nerazdvojni, Guten tag, Ramon, Papiri na vetru, Srećnih 140, Ta divna mladost, U četrdesetim i Podneblja.

Ulaznice za filmove u čast Ane Belen u prodaji su na blagajni Jugoslovenske kinoteke po ceni od 200 dinara, dok se karte za ciklus "Savremeni film" mogu kupiti na blagajni Kulturnog centra Beograda po ceni od 250 dinara. Ulaz na projekcije filmova iz ciklusa "Imaginarna geografija" u okviru Mikser festivala je besplatan.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.