NavMenu

Pepeo sa EPS-ovih deponija koristiće se za izgradnju puteva - Potpisan ugovor za prvih 3.630 tona

Izvor: Tanjug Četvrtak, 18.05.2017. 14:59
Komentari
Podeli
(Foto: Blazej Lyjak/shutterstock.com)
Ugovor za korišćenje 3.630 tona pepela za izgradnju autoputa između Beograda i Čačka na Koridoru 11 potpisan je danas u Vladi Srbije, rekao je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić na zasedanju skupštine udruženja ECOBA u Beogradu i dodao da je to donacija Elektroprivrede Srbije.

Ministar je kazao da su ovo samo prvi koraci jer na deponijama ima oko 200 miliona tona pepela, a godišnje se proizvede dodatnih šest miliona tona. Podsetio je i da je Vlada 2015. donela uredbu kojom se definišu načini korišćenja pepela i dodao da je važno to što je "put Vlade Srbije usmeren ka tome da pepeo dostigne status sirovine kao što je u Evropi i širom sveta".

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić rekao je da je ovaj dan važan za EPS, ali i za celu Srbiju i njenu privredu.

- EPS ima za osnovnu delatnost proizvodnju električne energije, ali njena proizvodnja je 70% iz uglja, i zato ima toliko pepela na deponijama, i zahvaljujući Vladi i uredbi iz 2015. taj pepeo počinje da se koristi u izgradnji puteva - rekao je Grčić.

On je dodao da su od 2015. do danas, EPS i nadležno ministarstvo uspeli da isposluju korišćenje pepela sa dve termoelektrane, što je veliki napredak.

- Srbija nije dovoljno tržište za količine koje imamo i zato ističem da smo počeli izgradnju luke na Dunavu, što je važno za rečnu komunikaciju u budućem transportu pepela - istakao je Grčić.

Predsednik udruženja ECOBA Ivan Skidmor rekao je da je EPS član ovog udruženja od 2010. godine, i da je ovo druga poseta Srbiji posle 2011. godine.

- Možda će kada dođemo sledeći put za pet godina korišćenje pepela biti povećano - naveo je Skidmor i dodao da se zajednički radi na standardizaciji, kako bi se postigla veća komercijalna korist za sirovine dobijene iz uglja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.