Izvor: Tanjug | Četvrtak, 18.05.2017.| 10:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nisu planirana poskupljenja struje i uglja - Stabilizovana proizvodnja u rudarskom basenu Kolubara

(Foto: rbkolubara.rs)
Poskupljenja struje i uglja u Srbiji nisu planirana, rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić i dodao da je stabilizovana proizvodnja u rudarskom basenu Kolubara.

- Cene uglja ostaju iste, nisu u planu da budu povećane, a takođe ni cena struje nije u planu da bude povećana - rekao je Grčić i kazao da je u prvom kvartalu ove godine proizvodnja uglja bila za oko 6,5% manja od predviđene.

- Imali smo nepredviđenih problema u Vreocima, mase su dobile neku pukotinu i krenulo je klizište. Morali smo da uklonimo dva ogromna sistema, skupu opremu koja košta po 200 mil EUR da bi je sačuvali. Sada smo uspeli da saniramo klizište, vratili opremu i proizvodnja u Kolubari se stabilizovala. Deponije na termoelektranama punimo i već smo prešli 600.000 tona, tako da ćemo za zimu biti apsolutno spremni - naglasio je on.

Kako je rekao, u Kolubari je proizvedena deset milionita tona uglja i do kraja ovog meseca će biti dostignut plan, a u 2017. godini biće ispunjen predviđen bilans od 28,1 miliona tona.

- Što se tiče Kolubare, energetska stabilnost će biti apsolutno održana - naglasio je Grčić dodajući da je ova zima bila jedna od najhladnijih u predhodnom periodu i da će uprkos tome predstojeće zime biti dovoljno uglja, kako sušenog tako i sirovog za domaćinstva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.