NavMenu

Usvojen novi Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije sa 107 mera

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.05.2017. 08:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PureSolution/shutterstock.com)Ilustracija
Koordinaciono telo za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije Vlade Republike Srbije usvojilo je u sredu, 17. maja, novi Akcioni plan za 2017. i 2018. koji predviđa povećanje broja mera i intenziviranje aktivnosti resornih institucija na smanjenju obima nelegalne trgovine, neprijavljenog rada i utaje poreza.

Kako je saopštio NALED, Fokus novog Akcionog plana, koji sada ima 107 mera, biće uspostavljanje efikasnijeg nadzora nad tokovima u sivoj zoni, unapređenje funkcionisanja fiskalnog sistema i smanjenje administrativnog opterećenja za privredu i građane. Jedna od novina jesu mere za jačanje kapaciteta Poreske uprave.

- Kako bi Nacionalni program dao očekivane rezultate, u godinama pred nama moraćemo da posvetimo više pažnje merama u oblasti fiskalne politike, reforme parafiskalnih nameta i unapređenja fiskalizacije. Cilj je da kroz primenu Nacionalnog programa sprovedemo reforme i radimo na edukaciji i promeni svesti građana i privrede, ali i državnih službenika, koje će podstaći odgovorno ponašanje na svim nivoima – izjavio je ministar finansija i predsedavajući Koordinacionog tela Dušan Vujović, na drugoj proširenoj sednici održanoj u Palati Srbija.

Kada je reč o prioritetima Akcionog plana u drugoj polovini ove godine, predsedavajući NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju Goran Pitić istakao je da će to biti izrada softvera e-inspektor, koji će ujednačiti postupanje inspekcijskih organa, kao i sprovođenje zajedničkih obuka tužilaštava i inspekcija radi efikasnijeg procesuiranja i sankcionisanja poslovanja u sivom.

- Tokom 2018. počinju s radom posebna odeljenja tužilaštava koja će se baviti istragom finansijskog kriminala i saradnja sa inspektorima je veoma važna. Privreda očekuje sistemsko unapređenje u ovoj oblasti, imajući u vidu dosadašnje skromne rezultate u dinamici rešavanja predmeta i osuđivanja počinilaca tako da je rizik nezakonitog rada bio minimalan - rekao je Pitić


Kako se dodaje u saopštenju, posebna pažnja u Akcionom planu posvećena je najosetljivijim grupama, mladima i nezaposlenim početnicima u poslovanju. Kako bi im se olakšalo pokretanje biznisa i legalno poslovanje, predviđena je izrada podsticaja, kao i izmena sistema paušalnog oporezivanja.

U cilju unapređenja fiskalizacije i proširenja obuhvata predviđena je izrada novog zakona o fiskalizaciji čija bi primena startovala u 2018. i uvela veću pravičnost na tržištu, smanjila administrativne i tehničke troškove privredi i povećala efikasnost u kontroli plaćanja PDV-a.

Koordinaciono telo usvojilo je i rezultate na suzbijanju sive ekonomije u prošloj godini. Zaključeno je da je najveći doprinos boljoj naplati poreskih prihoda za 122 milijarde dinara u odnosu na 2015. dalo sprovođenje mera Nacionalnog programa za efikasno postupanje inspekcijskih organa i Poreske uprave. Naplata PDV-a veća je za 37,5 milijardi dinara (realni rast 7,8%), akciza za 29,8 milijardi (11,4%) i poreza na dohodak građana za 8,3 milijardi (4,5%).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.