Izvor: eKapija | Sreda, 17.05.2017.| 15:50

Potpuna rekonstrukcija bolnice u Smederevskoj Palanci do maja 2018. - U avgustu tenderi za izbor izvođača radova

(Foto: bolnica-palanka.co.rs)
U adaptaciju Opšte bolnice Stefan Visoki u Smederevskoj Palanci biće uloženo više od 5 mil EUR, najavio je nedavno v.d. direktora ove ustanove dr Nikola Ristić.

Ovim projektom, za koji je sredstva obezbedila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, predviđena je temeljna sanacija krova, fasade, unutrašnje i fasadne stolarije, zidova i podova, kao i sanacija elektroinstalacija, instalacija vode, kanalizacije i grejanja, ventilacije, klimatizacija svih prostorija bolnice, sanacija trotoara oko zgrade...

- Projektom je takođe predviđena i sanacija i adaptacija operacionih sala, kuhinje, perionica... Radi izdvajanja pojedinih prostorija objekta u požarne sektore, predviđena su i nova protivpožarna vrata i oblaganje određenih postojećih zidova protivpožarnim gips pločama - objašnjava za eKapiju Bratislav Đorđević, šef tehničke službe Opšte bolnice Stefan Visoki.

Izradu idejnih projekata za adaptaciju i sanaciju arhitektonsko-građevinskog dela uradilo je Javno preduzeće Palanka iz Smederevske Palanke, dok je mašinski deo izradila grupa ponuđača iz Beograda - preduzeća Quiddita i Šiping i Mašinski fakultet. Idejni projekti su završeni, a prema rečima našeg sagovornika, u toku je izrada poslednje faze projektne dokumentacije.

Kako objašnjava naš sagovornik, planirano je da projektovanje bude završeno do kraja jula 2017. godine, dok je raspisivanje tendera za izbor izvođača radova planirano početkom avgusta.

- Radovi bi trebalo da počnu sredinom septembra ove godine. Procena je da će rekonstrukcija trajati od 6 do 8 meseci, pa je očekivani termin završetka radova maj 2018. godine - kaže Đorđević.

Sredstva za ove radove obezbediće Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, a biće uplaćena Opštini po završetku tendera i izboru najpovoljnijih izvođača. Predmerima i predračunima iz projektne dokumentacije definisane su količine i vrednosti određenih vrsta radova, objašnjava Đorđević.

- Oko 30% predviđenih sredstava namenjeno je za arhitektonsko-građevinske radove, oko 30% za elektroenergetske, signalne i telekomunikacione radove, dok je oko 40% namenjeno mašinskim - termotehničkim instalacijama - kaže Đorđević.

Glavna zgrada palanačke bolnice je nekadašnji đački internat, izgrađen 1949. godine, koji posle adaptacije 1961. godine dobija današnju namenu. Raspolaže sa 300 postelja i pruža zdravstvene usluge stanovnicima Smederevske Palanke i Velike Plane.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.