Izvor: eKapija | Sreda, 17.05.2017.| 16:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Grockoj otvoren prvi pak centar za borovnice u Srbiji - Hladnjače Brestovik najavljuju inovacije u trgovini voćem i povrćem

U prostorijama Hladnjača Brestovik, u beogradskoj opštini Grocka, nedavno je otvoren prvi pak centar za borovnice u Srbiji. Celokupna linija uvezena je od partnera iz Holandije. Tim zaposlenih pored plodova borovnice može da pakuje i sve vrste svežeg voća i povrća, po dogovoru sa kupcem koji tako stvara dodatnu vrednost svojih proizvoda.

Ovde se nalazi i sedište Voćarske zadruge Borovnica, a prema rečima Marka Nedeljkovića, zaduženog za odnose sa medijima Hladnjača Brestovik, kompanija za sve potencijalne proizvođače nudi sadni materijal, treset, snabdevanje sistemima za protivgradnu zaštitu i navodnjavanje, stručne konsultacije oko prihrane i zaštite biljaka...

U razgovoru za eKapiju, on podseća da je na svečanom otvaranju potpisan i Memorandum o saradnji sa najvećim proizvođačem sadnica borovnice u EU - kompanijom Gospodarstwo Ogrodnicze, vlasnika Tadeuša Kusibabe iz Poljske, čime su Hladnjače Brestovik postale zastupnik za tržište Srbije.

Skladišni kapacitet 1.400 tona

Hladnjače Brestovik osnovane su u januaru 2017. godine. Uz skladišni kapacitet od 1.400 tona, na površini od 1.550 m2, predstavljaju moderni distributivni centar za promet voća i povrća u svežem i zamrznutom stanju. Bave se otkupom i skladištenjem borovnica, kao i jabuke, kruške, trešnje, višnje, šljive, kajsije, breskve, a takođe nude i usluge pakovanja i distribucije voća i povrća.

- Izgradnja hladnjača trajala je 210 dana. Instalirali smo najsavremeniju nemačku opremu, što nam omogućava da budemo konkurentni sa stranim takmacima. Takođe, posedujemo i vozni park u kome su trenutno i dva kamiona-hladnjače - kaže Marko Nedeljković i dodaje da su za izgradnju i opremanje koristili bankarske kredite, ali očekuju i određene državne subvencije.

Kompanija trenutno ima devetoro zaposlenih, a sarađuje sa proizvođačima voća i povrća od kojih otkupljuje proizvode, kao i sa stranim partnerima. Takođe, potpisali su ugovore o snabdevanju sa svim domaćim maloprodajnim lancima. Prema rečima našeg sagovornika, glavni cilj Hladnjača Brestovik je da, uz pomoć stručnih kadrova i vezama sa renomiranim svetskim kompanijama, razvija agrar u gročanskom kraju i u čitavoj Srbiji.

- Iskustvo koje poseduju naši uzgajivači rezultira visokokvalitetnim plodovima voća i povrća koji zadovoljavaju i najprobirljivije ukuse potrošača - ističe Nedeljković i navodi da je njihova baza svežeg i zamrznutog voća i povrća jedna od najvećih u Srbiji, sa lokacija koje su prepoznate kao lokaliteti najvišeg kvaliteta.

Strateška saradnja sa porodicom Raković

Hladnjače Brestovik rade u kooperativi sa porodicom Raković i njihovim poljoprivrednim gazdinstvom koje su prepoznale kao strateškog partnera u podizanju zasada i osnivanju kompanje. Na čelu porodice je Dobrica Raković, dobitnik priznanja za najveća dostignuća u poljoprivredi 2015. godine, koji inače pripada trećoj generaciji poljoprivrednih proizvođača, dok je njegov sin Dejan postao direktor Hladnjača.

Zasadi borovnice
Zasadi borovnice
- Porodica Dobrice Rakovića poseduje ukupno 35 hektara parcela pod voćem, od čega su u najvećem broju zastupljeni zasadi visokožbunaste borovnice, na 8 hektara i sa više od 20.000 sadnica. Kao jedni od osnivača Voćarske zadruge Borovnica, Rakovići se mogu smatrati pionirom organizovanog uzgoja borovnica u Srbiji. Tu su još i zasadi jabuka, kajsija, breskve, trešnje, višnje, na 27 hektara - objašnjava Marko Nedeljković uz napomenu da tradicija uzgoja voća u ovoj porodici datira od 60-ih godina prošlog veka, a osavremenjena je modernim dostignućima.

Naš sagovornik ističe i da su Rakovići uvek spremni da izađu u susret svim poljoprivrednicima, kao i ljudima koji bi to želeli da postanu.

Marko Nedeljković ocenjuje da je konkurencija na srpskom tržištu veoma jaka, ali da očekuju uspeh na tržištu, prevashodno zahvaljujući izuzetnoj tehnologiju koju poseduju.

- Čekamo i pravi trenutak za početak primene određenih inovacija u trgovini voćarskim i povrtarskim proizvodima.

Nedeljković navodi da su u Hladnjačama Brestovik posebno ponosni na saradnju sa mnogobrojnim stručnjacima, profesorima sa beogradskog i novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, kao i sa Institutom za voćarstvo u Čačku.

- Ogledna polja Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna su na delovima naših zasada, a rezultati koje nam dostavlja profesorka dr Jasminka Milivojević su dragoceni, i za nauku i za praksu.

Naš sagovornik najavljuje da Hladnjače Brestovik u narednom periodu planiraju nastavak otkupa voća i povrća, uz kreiranje baze strateških partnera.

Marko Andrejić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE