NavMenu

Država renovira stare rezidencije

Izvor: Novosti Sreda, 17.05.2017. 12:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: worker/shutterstock.com)Ilustracija
Država je ove godine odvojila veliku sumu novca, kako bi bilo obnovljeno nekoliko rezidencija koje propadaju.

Kako pišu Novosti, vila Mir prva je na listi. List podseća da je to velelepno zdanje sagrađeno 1979. dodine za Josipa Broza Tita, kao njegova "intimna rezidencija". Vila, inače, zauzima oko 3.000 kvadratnih metara. Za njenu obnovu država je planirala da izdvoji nešto više od 12 miliona dinara, što će biti iskorišćeno za nabavku klima uređaja, prozora, popravke, krečenje. Vila Mir je od 2001. godine prazna, odnosno u njoj niko ne živi. Ona se koristi ponekad za prijeme stranih državnika.

Druga na listi za obnovu je vila u kojoj je veliki deo života provela Titova udovica Jovanka Broz. Reč je o kući u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75, koja je još dok je Jovanka bila živa, bila u lošem stanju. Ta vila je nekoliko puta bila u planu za renoviranje, ali je navodno nepoverljiva Titova udovica odbijala da pusti unutra stručnjake koji bi procenili koji su radovi potrebni. Za izradu projekta za obnovu Jovankine vile izdvojeno je 1,2 miliona dinara, plus 250.000 dinara za stručni nadzor nad izvođačem građevinskih radova. Za kompletnu obnovu vile, od podruma do krova, u naredne tri godine, planirano je da se izdvoji 36,6 miliona dinara.

Država će novac za obnovu odvojiti i za Kraljevu vilu u Topoli, za šta je planirana slična suma kao i za izradu projekta i nadzor obnove Jovankine vile. U obrazloženju odluke o obnovi te vile stoji, između ostalog, da je objekat u vrlo lošem stanju i da se radi o važnom kulturno-istorijskom spomeniku koji svakodnevno obilaze turisti.

Iz budžeta će biti finansirano i sređivanje predsedničkog kabineta i Palate Srbija. Takođe, država je odvojila i milion dinara za čišćenje slivnika i kišne kanalizacije, popravku staze, farbanje krova i sanaciju pločica oko bazena u vili u Užičkoj 23.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.