NavMenu

Toyota razvija leteći automobil koji će upaliti olimpijsku vatru u Tokiju 2020.

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 15.05.2017. 12:24
Komentari
Podeli
(Foto: Yury Zap/shutterstock.com)
Kompanija Toyota usredsredila se na futuristički projekat vožnje po nebu, budući da japanski proizvođač vozila namerava da za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine lansira svoj leteći automobil.

Toyota izdvaja oko 42,5 miliona jena (375.000 USD) za projekat Kartivator, za razvoj naučno-fantastičnog automobila sa tri točka koji se zasniva na tehnologiji drona, izveštava agencija Frans pres.

Vozilo kojim će upravljati čovek, nazvano "Nebeska vožnja", imaće četiri kompleta propelera i sa dužinom od 2,9 metara i širinom od 1,3 metra biće najmanji leteći automobil na svetu, predviđa se projektom.

Promotivni crtani video klip prikazuje mali automobil kako spušta krila na uvlačenje pre nego što se vine na let oko Tokija, a potom pali vatru na Olimpijskom stadionu.

Očekuje se da će automobil imati maksimalnu brzinu od oko 100 kilometara na sat dok lebdi na visini od oko 10 metara iznad zemlje. Na zemlji će moći da razvija brzinu od oko 150 kilometara na sat.


Grupa mladih inženjera iz industrije automobila i vazduhoplovne industrije radi na ovom projektu koji finansiraju brojni investitori, uključujući Tojotine podružnice.

Tim se nada da će do kraja iduće godine lansirati prototip kojim će upravljati čovek i da će on biti upotrebljen kod paljenja Olimpijskog plamena kada japanska prestonica bude domaćin ovih svetskih sportskih igara, navodi francuska agencija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.