NavMenu

Mostovi, putevi, tuneli i komunalna infrastruktura - Šta će sve biti izgrađeno u većim gradovima u Srbiji

Izvor: eKapija Petak, 02.06.2017. 14:42
Komentari
Podeli
(Foto: Oleinik Iuliia/shutterstock.com)
Sve veći broj stanovnika, migracije, intenzivna fluktuacija ljudi, savremeni stil života i rada u gradovima iziskuju neprekidna ulaganja u komunalnu i putnu infrastrukturu, kao i u druge objekte od javnog značaja. Bolja infrastruktura nesumnjivo poboljšava kvalitet života. Istraživali smo koje radove mogu očekivati stanovnici većih gradova u Srbiji, kao i kojim tenderima mogu da se nadaju oni koji učestvuju u izgradnji infrastrukture.

Beograd već nazivaju gradom kranova. Sledećih nekoliko godina očekuje se izgradnja mostova, trgova, tunela, garaža... Među najvećim infrastrukturnim projektima na listi Direkcije za izgradnju i građevinsko zemljište su postavljanje tramvajskih šina na Mostu na Adi, izgradnja trolejbusko-autobuske okretnice u Dunavskoj, sređivanje Terazijske terase, izgradnja Mosta kod Ade Huje, uređenje Trga republike, kompletna rekonstrukcija Starog savskog mosta...

U Beogradu će biti izgrađen i tunel. Izrada idejnog rešenja za buduću saobraćajnicu koja će povezivati Savski amfiteatar i dunavsko priobalje poverena je firmi CeS COWI Beograd, sa članicama zajedničke ponude Geo-dita Beograd i Makspro Beograd.

Rekonstrukcija saobraćajnica u Beogradu obuhvatiće četiri velika posla - rekonstrukciju Brankovog mosta, rekonstrukciju Ulice kneza Miloša (od Bulevara kralja Aleksandra do Nemanjine), rekonstrukciju Francuske ulice i preseljenje otvorenog tržnog centra (popularnog "Buvljaka") iz novobeogradskog bloka 42. Inače, "Buvljak" će ostati sa "ove strane reke", ali se nova tačna lokacija još ne zna.

I u Novom Sadu ne sede skrštenih ruku. Kako saznaje eKapija u Gradskoj upravi, najznačajnija i najvrednija investicija ove godine u tom gradu je izgradnja objekta Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Realizacija ove investicije je u toku, a ugovorena vrednost posla je 341.399.873,26 dinara.

Programom za 2017. godinu za infrastrukturu u Novom Sadu je opredeljeno 5.418.684.368,00 dinara, što obuhvata pribavljanje zemljišta, izradu projektno-tehničke dokumentacije i samu realizaciju investicionih aktivnosti.

Među ostalim kapitalnim investicijama su izgradnja saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom na Sentandrejskom putu, pojačano održavanje saobraćajnih površina u okviru Univerzitetskog kampusa, izgradnja biciklističke staze Novi Sad-Begeč u dužini od 1.700m (radovi su završeni), izgradnja druge faze gravitaciono-potisnog cevovoda u naselju Bocke, rekonstrukcija druge trake u Partizanskoj ulici, izgradnja kružne raskrsnice u Sremskoj Kamenici, pojačano održavanje Ulice Stevana Pešića u Kovilju.

Za firme koje se pripremaju za tendere, u Novom Sadu najavljuju investicije za koje slede postupci javne nabavke:

(Foto: jocic/shutterstock.com)
- U narednom periodu biće raspisan tender za izgradnju saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom, kao i za izgradnju javnog osvetljenja na Sentandrejskom putu (od Ulice Primorske do Ulice Velebitske), zatim za rehabilitaciju Sentandrejskog mosta preko kanala DTD, kao i za pojačano održavanje saobraćajnih površina druge trake u Partizanskoj ulici. Firme mogu da očekuju javne nabavke i za izgradnju kružne raskrsnice u Sremskoj Kamenici, izgradnju vodovoda i kanalizacije u Ulici Melhiora Erduheljija, vodovoda u Veterniku, kanalizacije u delovima naselja Adice, Budisava, Veternik, Kać, javnog osvetljenja na području više mesnih zajednica – najavljuju u Gradskoj upravi Novog Sada.

Samo Uprava za investicije Kragujevca ove godine je za infrastrukturu izdvojila 200 miliona dinara, saznajemo u tom gradu.

U Gradskoj upravi Kragujevca kao prioritetne projekte ističu izgradnju saobraćajnice u RZ Rakalj, mosta na Lepenici, kružnog toka u Stanovu (Supernova-Lidl), saobraćajnicu u Koloniji.

Tenderi koji se očekuju u narednom periodu u Kragujevcu su za održavanje lokalnih puteva i za izgradnju saobraćajnice u RZ Rakalj.

Privredna infrastruktura

Devet gradova i 17 opština u Srbiji, od kojih šest nerazvijenih, dobiće ove godine 364,3 miliona dinara za realizaciju infrastrukturnih projekata. Ovim sredstvima Ministarstvo privrede, u okviru "Programa podrške razvoju poslovne infrastrukture", sufinansira radove na izgradnji saobraćajne, komunalne, energetske i ostale infrastrukture, kao i radove koji obezbeđuju dostupnost poslovne zone i njeno povezivanje sa okruženjem.

Od gradova, najviše novca dobilo je Vranje - oko 77,1 miliona dinara za projekat izgradnje dela obilaznice u industrijskoj zoni Bunuševac, Niš - 30,9 miliona za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u radnoj zoni Donje Međurovo, Kruševac - oko 28,6 miliona dinara, Užice 21,5 miliona, Zrenjanin 19,3 miliona, Valjevo 15,7 miliona i Kikinda tri miliona dinara.

Po drugom javnom konkursu, Ministarstvo privrede je donelo odluku da, sa 139,9 miliona dinara, podrži 40 jedinica lokalnih samouprava u pripremi infrastrukturnih projekata za unapređenje industrijskih i poslovnih zona, inkubatora i klastera, obnavljanje braunfild lokacija, kao i razvijanje saobraćajne i komunalne infrastrukture.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Infrastruktura - Gradnja danas za bolje sutra" možete pročitati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.