Izvor: Blic | Subota, 13.05.2017.| 10:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za IT studente 700 mesta više - Kadar i prostor najveći problem fakulteta

(Foto: ronstik/shutterstock.com)
Proširenje kvota za studije informacionih tehnologija, najveća je najavljena novina upisa u školsku 2017/18. godinu, koja u praksi nailazi na kadrovske, prostorne i zakonske probleme.

Prava navala na studije informacionih tehnologija obeležila je upis 2016/17. godine, dok je za narednu najavljeno povećanje kvota na 15 tehničkih fakulteta širom zemlje za oko 700 mesta. I pored velikog interesovanja maturanata i potreba privrede za velikim brojem IT stručnjaka, fakulteti koji su predložili povećanje susreću se s raznim izazovima.

- Matematički fakultet je predložio novih 26 budžetskih i 14 samofinansirajućih mesta, ali Vlada Srbije još nije odlučivala o tome. U saradnji sa resornim ministarstvom radimo na rešavanju pitanja koja se tiču prostora, dok kadar predstavlja jedan od najvećih problema u ovoj oblasti. Teško je praviti dugoročne procene, ali očekujemo da imamo dovoljno stručnjaka za narednu školsku godinu, kao i da sve bude rešeno na vreme - priča dekan Matematičkog fakulteta u Beogradu prof. dr Zoran Rakić, i dodaje da se već razmišlja i o daljem povećanju, ali da ono zavisi od mnogo faktora i da je o njemu rano govoriti.

Za razliku od optimizma na Matematičkom fakultetu, na Fakultetu organizacionih nauka ističu da nemaju ni kadrovske ni prostorne resurse za planirano proširenje broja brucoša.

- Verujem da će povećanje broja brucoša moći da se realizuje tek sledeće godine, jer dok se ne promeni zakon o maksimalnom broju zaposlenih mi ne možemo da primimo više studenata - kaže dekan FON-a Milija Suknović.

Za mesto na Fakultetu organizacionih nauka prošle godine su se za 690 indeksa prijavila čak 1.964 brucoša. Veliko interesovanje za IT studije zabeleženo je i na Elektrotehničkom fakultetu, gde se prijavilo čak 1.309 kandidata, koji su u proseku odlični učenici, te je za upis na budžet bilo neophodno 98,78 bodova.

- Akreditacija je poslata za 60 dodatnih mesta na softverskom inženjerstvu i očekuje se završetak procesa u narednih mesec dana. Profesora ima dovoljno, neophodna su nam četiri saradnika, ali ćemo, po svemu sudeći, uspeti da primimo vrhunske diplomce - priča dekan ETF-a prof. dr Zoran Jovanović.

Iako ovaj fakultet najavljuje proširenje, neki problemi ostaju. Glavna pitanja su kako naterati neke studente da diplomiraju, jer mogu naći posao već na trećoj godini studija, ali i zadržati one najbolje da rade na fakultetu, kada u uspešnim firmama mogu imati mnogo veću platu.

- Nije u Srbiji posvećeno mnogo pažnje zadržavanju najkvalitetnijih kadrova iz IT na univerzitetima, da bi se proširila dragocena znanja koja obezbeđuju unosan posao - priča Jovanović, i dodaje da ove godine očekuju oko 1.400 kandidata.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.