NavMenu

Evropska komisija prati prodaju Železare - I dalje bez privremenih mera za čelik iz Srbije

Izvor: Politika Petak, 12.05.2017. 09:51
Komentari
Podeli
(Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Evropska komesarka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća Elżbieta Bieńkowska izjavila je da Evropsku komisiju ne interesuje ko je kupio Železaru Smederevo niti ima išta protiv bilo kog investitora iz Kine, već želi da vidi da je proces preuzimanja čeličane transparentan, otvoren i u skladu sa evropskom regulativom, piše dnevni list Politika.

Ona je u to rekla u intervjuu za ovaj list, upitana kako EK gleda na činjenicu da je kineski Hesteel preuzeo Železaru Smederevo. Bieńkowska je povodom istrage o dampingu, kazala da EK 7. aprila nije izrekla Srbiji provizorne mere.

- Istraga još traje, ali da je stvar ozbiljna, privremene carinske mere već bi bile uvedene. Zasada sankcija nije bilo, što je dobra vest za vas. Veoma smo osetljivi na svaki signal prodaje čelika ispod cene. Srbija na evropskom tržištu nije toliko prisutna kao Kina, koja je realna pretnja evropskim kompanijama - rekla je Bieńkowska.

Prema njenim rečima, to je problem i opasnost za automobilsku industriju, koja se naslanja i zavisi od proizvodnje čelika.

- Ljudi širom Evrope ostaju bez posla. Želimo fer trgovinu i jednake uslove za sve. O istrazi koju vodi EK bilo je reči i na sastanku sa premijerom Aleksndrom Vučićem - rekla je evropska komesarka.


Govoreći o prednostima srpskog tržišta u odnosu na region, ona je rekla da je radna snaga u Srbiji jeftina ali da to nije glavni razlog zašto bi neki investitor trebalo da uloži novac u Srbiju i kupuje srpske proizvode.

- Važnije je da kadrovi budu kvalitetni i stručni. Ne bi trebalo da računate na jeftinu radnu snagu, jer će u suprotnom kvalitetna radna snaga odlaziti iz zemlje kako bi bila bolje plaćena u inostranstvu. To se dogodilo Poljskoj pre nekoliko godina. Znam da je Srbija zemlja pametnih i kvalitetnih kadrova - rekla je Bieńkowska u intervjuu za beogradski list.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.