NavMenu

Prelivi za McDonald's sladolede stižu iz Knjaževca - Kompanija Desing širi proizvodnju na 10.000m2 i otvara novi "taste" centar (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 12.05.2017. 08:54
Komentari
Podeli
Proces proizvodnje u pogonu u KnjaževcuProces proizvodnje u pogonu u Knjaževcu
Prelivi i topinzi za sladolede i šejkove u McDonald's restoranima u Srbiji, sa ukusom jagode, nara, karamele, čokolade i vanile, proizvod su domaće kompanije Desing iz Knjaževca. Tom lancu restorana godišnje se isporuči oko 250 tona proizvoda nastalih u pogonu ove fabrike.

Saradnja dve kompanije počela je 2000. godine i do sada su McDonald's šejkovi i sladoledi preliveni sa oko 5.000 tona topinga i sirupa. Isporuke za ovaj restoranski lanac idu dva puta mesečno, zbog ograničenog roka trajanja proizvoda i standarda koje McDonald's zahteva.

- Svi naši proizvodi prilagođavaju se zahtevima kupaca, pravimo ono što oni traže i žele za svoje proizvode. Kada je o McDonald's resotranima reč, ispoštovali smo sve njihove standarde kvaliteta i bezbednosti hrane, za koje posedujemo i odgovarajuće sertifikate - kaže Dejan Milijanović, menadžer prodaje u kompaniji Desing.

Zahvaljujući dobroj saradnji, na preporuku McDonald's-a iz Srbije, uspostavili su i saradnju sa ovom kompanijom u regionu, pa tako sezonskim proizvodima snabdevaju sve restrane u Bugarskoj i Sloveniji, a postoji i mogućnost da se saradnja proširi i na dodatno tržište Zapadne Evrope.

Širenje na inostrano tržište, jedan je od prioriteta ove kompanije. Zasad se topinzi nastali u ovoj fabrici izvoze u 14 zemalja, i to u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru, Sloveniju, Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku, Grčku, Veliku Britaniju, Maltu, Nemačku, Italiju i Rusiju. U planu ove kompanije je da u toku 2017. godine izvezu 25% od ukupne proizvodnje.

Desing je porodična kompanija koja se bavi proizvodnjom i razvojem voćnih preparacija koje se dalje, kao sirovine, koriste u industriji sladoleda, konditorskoj industriji, industriji pekarskih i poslastičarskih proizvoda, industriji bezalkoholnih pića i horeco sektoru. Poslovanje ove kompanije usmereno je ka proizvođačima iz tih inudstija u zemlji i inostranstvu, a ne krajnjim potrošačima.

Novi proizvodni kapaciteti

Kako bi proširio postojeće proizvodne kapacitete, smeštene na 2.000 m2, Desing je 2015. godine kupio fabriku sireva Džersi. Fabrika je potpuno rekonstruisana i prilagođena potrebama proizvodnje topinga i sirupa, a do kraja godine bi u novih 6.000 m2, koji su kompletno adaptirani, trebalo da bude preseljen značajan deo proizvodnih linija. Preostalih 4.000 kvadrata trebalo bi da bude useljeno u toku 2018. godine, kada bi i kompletna proizvodnja trebalo da bude smeštena na novih 10.000 kvadrata.

Desing poseduje i sopstveni zasad oblačinske višnjeDesing poseduje i sopstveni zasad oblačinske višnje
- U tom pogonu biće zaposleno i novih 15 radnika. U prvoj fazi ćemo proizvoditi i u starom i u novom pogonu, dok će kasnije stari pogon biti pretvoren u "taste centar" - objašnjava Milijanović.

Fabrika Desing sada zapošljava 35 radnika u predstavništvu u Beogradu i proizvodnom pogonu u Knjaževcu. Kako u ovoj kompaniji kažu, u toku sezone, od februara do avgusta, zaposle i do 20 sezonskih radnika.

Trenutna godišnja proizvodnja iznosi 1.500 tona gotovih proizvoda, dok preseljenjem u novi proizvodni pogon i do 2020. godine očekuju da kapaciteti porastu do 5.000 tona godišnje.

Domaće sirovine

Sastojke za proizvodnju Desing pribavlja od hladnjačara, a sve voće od kog se prave sirupi i prelivi, sa domaćih je plantaža. Osim toga, poseduju i sopstveni zasad oblačinskih višanja na 14 hektara, a u planu je i sadnja plantaža drugog voća, u zavisnosti od potreba tržišta, kažu u ovoj kompaniji. Kada je o aromama reč, domaćih dobavljača nema, pa se one uglavnom nabavljaju iz Nemačke. Iz ove zemlje se pribavlja i određeni deo ambalaže.

Osim predstavništva u Beogradu i fabrike u Knjaževcu, Desing je 2016. godine osnovao i Desing Taste centar, centar za razvoj, edukaciju i inovacije u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu.

Kako objašnjava direktor i vlasnik kompanije Miodrag Tomić, uspostavili su i dobru saradnju sa Poljoprivrednim fakultetom iz Beograda, pa tako njihovi najbolji studenti dolaze na usavršavanje u ovu kompaniju.

Kompanija Desing osnovana je 1992. godine. Svetska banka ju je 2007. godine proglasila drugom najboljom kompanijom u Srbiji, a 2014. poslovni portal eKapija dodelio joj je nagradu Aurea za investiciju godine.

Katarina Stevanović
Fotogalerija
Fabrika Desing u Knjaževcu
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.