NavMenu

Potreban zakon o privatnom obezbeđenju - održana javna rasprava "Privatne bezbednosne kompanije u Srbiji - prijatelj ili pretnja"

Izvor: Tanjug Utorak, 10.06.2008. 19:07
Komentari
Podeli

Privatni sektor bezbednosti u Srbiji, prema procenama, zapošljava između 30.000 i 40.000 ljudi koji raspolažu sa oko 47.000 komada oružja, zbog čega bi donošenje zakona o toj oblasti trebalo da bude među prioritetima novog parlamenta, smatraju učesnici javne rasprave "Privatne bezbednosne kompanije u Srbiji - prijatelj ili pretnja".

Nepostojanje zakona kojim bi ta oblast bila precizno uređena dovodi do toga da, sa jedne strane, potencijal koji postoji u privatnom sektoru bezbednosti država ne koristi u pravoj meri, i da, sa druge strane, privatne kompanije posluju bez jasnog nadzora i pravnog okvira, složili su se učesnici skupa koji je organizovao Centar za civilno-vojne odnose .

Predstavljajući rezultate prvog empirijskog istraživanja, istraživač Predrag Petrović ukazao je na nepostojanje preciznih podataka o broju firmi i zaposlenih u tom sektoru što rezultira odsustvom ozbiljne kontrole u toj oblasti.

Prema rečima Ninoslava Janjića iz Udruženja za fizičko-tehničko obezbeđenje Privredne komore Srbije, jedna od glavnih tačaka novog zakona trebalo bi da se odnosi na to ko će se baviti davanjem i oduzimanjem licenci za privatne firme za bezbednost.

On smatra da bi time trebalo da se bavi komisija za licenciranje, koju bi imenovala Narodna skupština i bila bi sastavljena od 15 članova iz strukovnog udruženja, univerziteta, nevladinih organizacija, MUP-a, ministarstava odbrane, pravde, finansija i rada i socijalne politike.

Član Odbora za odbranu i bezbednost Narodne skupštine Đorđe Mamula rekao je da se Odbor nije posebno bavio tom oblašću jer Predlog zakona iz 2003. nije ušao u skupštinsku poroceduru zbog drugih zakona koji su bili prioritet.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.