NavMenu

Udeo zlata u deviznim rezervama NBS 7,51%

Izvor: Beta Utorak, 09.05.2017. 17:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: stockernumber2/shutterstock.com)Ilustracija
Zlato kao deo deviznih rezervi Narodne banke Srbije učestvuje sa 7,51% u ukupnoj strukturi deviznih rezervi i prema poslednjim podacima količina zlata u deviznim rezervama iznosi 18,86 tona, rečeno je agenciji Beta u NBS.

- Ono se u deviznim rezervama Narodne banke Srbije nalazi u obliku zlatnih poluga, zlata na računima NBS u inostranstvu i kovanog zlata, kako je definisano i zakonom - objasnili su u NBS.

Svetski savet za zlato objavio je novu listu zemalja koje imaju najveće rezerve zlata, a Srbija zauzima 63. poziciju i zemlja je sa najvećom rezervom zlata na Balkanu.

NBS je navela da se najveći deo zlata u deviznim rezervama čuva u Srbiji, u trezoru NBS, i to više od 94%, dok je ostatak zlata na računu zlata NBS u inostranstvu, odnosno u BIS-u u Bazelu.

Istaknuto je da je prodaje zlata bilo od početka decembra 2000. godine, a da NBS od 2005. godine nije prodavala zlato već je isključivo uvećavala njegovo učešće u deviznim rezervama i to kupujući zlato iz domaćih izvora, odnosno na domaćem tržištu.

- Posmatrano samo za poslednjih pet godina, NBS je povećala rezerve u zlatu za 4,51 tonu - navodi centralna banka.

NBS, kako dodaju, u skladu sa Zakonom o NBS, odlučuje o formiranju i korišćenju deviznih rezervi, kao i o upravljanju i raspolaganju tim rezervama, u skladu sa monetarnom i deviznom politikom.

Kako dodaju, učešće zlata u rezervama omogućava smanjenje rizika i očuvanje vrednosti investicija i na ovaj oblik aktive je teže uticati kroz politike kamatnih stopa različitih monetarnih vlasti.


- Istorijski posmatrano zlato je predstavljalo sredstvo tezauracije, odnosno sigurnu luku za očuvanje vrednosti aktive (safe haven status). Takođe, služi kao oblik zaštite od inflacije na duži rok. Pored toga, niska korelacija zlata sa tradicionalnim oblicima aktive u kojima se drže devizne rezerve, a naročito sa rezervnim valutama poput dolara, čini ovaj plemeniti metal korisnim oblikom ulaganja deviznih rezervi u svrhu diversifikacije portfelja i smanjenje rizika - navode u NBS.

Ukazano je da taj plemeniti metal služi kao garancija poverenja u centralnu banku, naročito u vremenu nesigurnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.