NavMenu

Kreću zatvoreni investicioni fondovi - mogućnost dugoročnog ulaganja u nekretnine ili akcije na berzi

Izvor: Politika Utorak, 10.06.2008. 10:28
Komentari
Podeli

Veliki domaći investitori uskoro će svoj novac moći da ulažu i u zatvorene investicione fondove. Investitori mogu da ulažu novac u fond "Fima Southeastern Europe Activist", dok će zatvoreni fond "Triumph Elite", koji je pod upravom "Citadel Asset Management", tek raspisati javni poziv za upis i uplatu akcija .

Aleksandar Krtinić, generalni direktor Društva za upravljanje investicionim fondovima "Citadel Asset Management", kaže da je fond "Triumph Elite" otvoren za domaće i strane investitore, osiguravajuće kuće, banke, druge investicione fondove i imućne pojedince sa višemilionskim portfolijima i srednjoj klasi koji imaju nekoliko hiljada evra ušteđevine.

Akcija fonda "Triumph Elite" koštaće 100.000 dinara, a prilikom inicijalne javne ponude investitorima će biti ponuđeno 250 akcija.

– Kroz razgovore sa klijentima i stranim ulagačima shvatili smo da postoji interesovanje za investiranje i u neku, na našem tržištu novu formu proizvoda. Investitor koji uloži 100.000 dinara u naš zatvoreni investicioni fond dobiće savetničku podršku koju su dosad dobijale samo velike međunarodne firme, investitori i država. Fond "Triumph elite" prvenstveno će se fokusirati na ulaganja u firme iz sektora nekretnina, građevinarstva i infrastrukture.

– Rast vrednosti nekretnina, pojačana aktivnost građevinskih firmi i ulaganja u infrastrukturu su u bliskoj vezi sa rastom bruto društvenog proizvoda. Analitičari predviđaju da će taj rast u sledećih deset godina biti prosečno oko 7% godišnje – kaže Krtinić.

Kapital će ulagati u preduzeća koja nisu na berzi, a u "Citadelu" su sigurni da će u javnom pozivu prikupiti i više novca od planiranih 25 miliona dinara.

Njihova namera je da život fonda oročimo na osam godina, što će omogućiti da finansiraju visokoprofitabilne projekte koji trenutno nisu likvidni i u koje je potrebno ulagati više godina, pre nego što stigne zarada. Tipičan primer takve investicije su akcije ili udeli firmi koje grade stambene i poslovne zgrade i druge objekte u Beogradu što obično traje između dve i pet godina u zavisnosti od projekta.

Polovinu imovine fond će ulagati u udele društava sa ograničenom odgovornošću na srpskom tržištu i akcije preduzeća koja nisu listirana na berzi.

–Tako ćemo zaobići problem "plitkog" tržišta. Ne mora se samo ulagati u akcije, jer ima i drugih profitabilnih projekata – smatra Krtinić.

Zatvoreni investicioni fond nema obavezu da vrati ulog investitorima pre unapred dogovorenog roka koji obično iznosi više godina. Zbog toga, zatvoreni fondovi imaju mogućnost da ulažu u dugoročnije projekte i da duže čekaju na profit, ali su obično profitabilniji nego otvoreni investicioni fondovi.

Međutim, razlika između otvorenih i zatvorenih fondova nije kao između kratkotrajne i dugoročne štednje, jer vlasnici udela (akcija) u zatvorenom fondu ne moraju da čekaju da im samo društvo koje upravlja fondom u određenom momentu vrati njihov ulog uvećan za ostvareni profit, već taj novac mogu i sami da povuku iz fonda i to prodajom svojih akcija na berzi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.