NavMenu

Beograd planira izgradnju novog groblja na granici Leštana i Kaluđerice

Izvor: Novosti Subota, 06.05.2017. 14:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ariene Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Nedostatak grobnih mesta u Grockoj trebalo bi da postane prošlost za stanovnike ove opštine, jer je grad dao predlog za izgradnju novog groblja u Kaluđerici i proširenje postojećih u Vinči, Boleču i Ritopeku. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda trenutno radi na rešavanju imovinsko-pravnih odnosa kako bi uskoro otpočeli radovi.

- Tokom 2016. godine formirane su građevinske parcele i uređena je tehnička dokumentacija i kontrola za predmetnu saobraćajnicu, a nakon završenog rešavanja imovinskog postupka pristupiće se izgradnji planirane saobraćajnice i parkinga – ističu iz Direkcije i napominju da ne znaju kada će tačno početi radovi.

Lokacija za gradnju novog groblja planirana je na granici naselja Kaluđerica i Leštane. Predviđena površina za nova grobna mesta je 8,7 hektara. Postojeće seosko groblje u Kaluđerici je popunjenog kapaciteta, pa su meštani ovog naselja prinuđeni da sahrane sprovode na okolnim grobljima.

- Kaluđerici je odavno potrebno novo groblje, jer mesta za sahranjivanje na postojećem seoskom groblju više nema – ističe Danijela Delić iz JP Pijace i zelenilo Grocka, koje trenutno održava groblja na ovoj opštini.

- Prema Statutu grada Beograda, mi smo kao gradska opština dužni da obezbedimo uslove za obavljanje i razvoj komunalnih delatnosti na našem području, pa ćemo u skladu sa tim raditi na održavanju i uređenju samog kompleksa – ističu nadležni iz ovog preduzeća.

Najavljena su proširenja groblja i u Vinči i Boleču, koja imaju izgrađene kapele za sahranjivanje, na okolna neizgrađena zemljišta. U Vinči će se sa trenutnih 1,3 hektara proširiti na 2,8, a u Boleču je potrebno i uređenje.

Groblje Skordiska u Ritopeku datira još iz antičkog perioda i jedno je od arheoloških nalazišta koja uživaju zaštitu. Uprkos istorijskom značaju ovog groblja na njemu se i dalje sahranjuju stanovnici Ritopeka. U blizini se nalazi i osnovna škola, pa proširenje nije planirano na ovoj lokaciji. Postojeća grobna mesta bi trebalo zelenilom odvojiti od neposredne blizine osmoletke. Grad je, naime, predložio novu lokaciju površine dva hektara za koju se mora uraditi geološki elaborat radi provere povoljnosti za ovu namenu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.