NavMenu

Dina kartica postaje međunarodno priznato sredstvo plaćanja - Planirana saradnja sa kineskom kompanijom Union Pay

Izvor: Novosti Subota, 06.05.2017. 10:45
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Srpska Dina kartica uskoro bi mogla da postane i međunarodno priznato sredstvo plaćanja, prihvaćeno na prodajnim mestima i bankomatima širom sveta. O kakvom tačno modelu kartice će biti reč, zavisiće od dogovora kompanije UnionPay iz Kine, kartičarske organizacije sa najvećim brojem izdatih platnih kartica u svetu, i predstavnika domaćeg DinaCard sistema. Da je saradnja izvesna, za Novosti je potvrđeno u Narodnoj banci Srbije (NBS).

- Guverner Centralne banke Kine Žu Sjaočuan pozitivno je odgovorio na inicijativu guvernerke Jorgovanke Tabaković o uspostavljanju poslovne saradnje između kartičnog sistema UnionPay iz Kine i DinaCard sistema, čiji je operator Narodna banka Srbije, izrazivši punu podršku daljem razvoju jednog takvog projekta - rečeno je za Novosti u NBS-u.

Inicijativa guvernerke Tabaković je, kako navode u centralnoj banci, prirodni korak ka daljem jačanju međusobne saradnje Kine i Srbije, imajući u vidu odlične političke odnose rukovodstava dveju država i poslovne rezultate koji u poslednjih nekoliko godina konstantno idu uzlaznom putanjom.

- Srbija se pokazala kao pouzdan partner NR Kine, što je rezultiralo značajnim kineskim investicijama u našoj zemlji i posetama najviših državnih predstavnika Beogradu i Pekingu - ističu u NBS.

- Upravo na toj osnovi, Narodna banka Srbije je predložila da se posle velikih infrastrukturnih projekata i otvaranja prve kineske banke u Republici Srbiji - Bank of China Srbija, produbi i intenzivira saradnja u finansijskom sektoru, konkretno u oblasti poslovanja kartičnih platnih sistema.

Kompanija UnionPay, prema navodima iz NBS, predstavlja kartičnu organizaciju s najvećim brojem izdatih platnih kartica i u ovom trenutku je kartični sistem s najvećom ekspanzijom u svetu, a proizvodi UnionPay-a su snabdeveni savremenom tehnologijom i merama zaštite.

- Pored toga, svuda u svetu je trend očuvanja i jačanja nacionalnih kartičnih sistema, a DinaCard sistem zauzima više od 30% učešća na domaćem tržištu, pri čemu su proizvodi i usluge DinaCard sistema daleko jeftiniji i transparentniji od konkurentskih kartičarskih organizacija koje su zastupljene na našem tržištu. U tom smislu, u periodu koji je pred nama, predstavnici UnionPay-a i DinaCard sistema pokušaće da razviju model koji će na najbolji način zadovoljiti interese obeju strana - ističu u NBS.

Iz Beograda u svet

Narodna banka Srbije smatra da bi kao centralna banka i operator nacionalnog platnog sistema bila najkredibilniji i najpouzdaniji partner kineskoj strani u njenom daljem razvoju i ekspanziji na evropskom tržištu i svojevrsni primer kojim mogu poći i druge države u Evropi, ističu u NBS.

- S druge strane, cilj NBS su očuvanje, razvoj i jačanje nacionalne Dina platne kartice, i u tom smislu smatramo da će svaki vid njenog unapređenja, uz dosadašnju doslednu politiku niskih i transparentnih cena, biti podsticaj poslovnim bankama i građanima da se u još većem broju opredele za domaći proizvod, koji ima sve funkcionalnosti internacionalnih brendova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.