NavMenu

Kada Srbija može da koristi zajam Svetske banke za vanredne situacije - Novac na raspolaganju u roku od 48 sati

Izvor: RTS Petak, 05.05.2017. 11:12
Komentari
Podeli
(Foto: Geoffrey Oliver/shutterstock.com)
Svetska banka odobrila je Srbiji zajam od 66 mil EUR koje može da koristi u slučaju elementarnih nepogoda i proglašavanja vanredne situacije u državi ili u nekoj opštini. Sredstva su namenjena kupovini opreme i pružanju pomoći ugroženom stanovništvu.

Usled klimatskih promena, nepogode poput poplava, klizišta, suša i zemljotresa, procenjuju stručnjaci, biće sve češće i intenzivnije. Sa prirodnim nepogodama, poput velike poplave pre tri godine – suočava se i Srbija. Po pravilu, najviše stradaju siromašni.

- Da ne bismo došli u situaciju da u trenutku elementarne nepogode počnemo da identifikujemo izvor sredstava za finansiranje odbrane, to smo uradili na vreme, tako da nam je taj novac na raspolaganju, kako stoji u sporazumu, 48 sati od trenutka kada se Srbija obrati zahtevom Svetskoj banci. Uslov je da je na delu teritorije ili na čitavoj teritoriji proglašena vanredna situacija - objašnjava Marko Blagojević iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Tri meseca, podseća Blagojević, bila su potrebna da počne isplata prve pomoći ugroženima 2014, jer nas je poplava zatekla potpuno nespremnim.

Da bi uopšte našu državu uzeli u razmatranje za dodelu zajma, uslov Svetske banke bio je da dokažemo da radimo na unapređenju sistema za upravljanje rizikom i na prevenciji.

- U obnovu i unapređenje postojeće infrastrukture uloženo je 30 mil EUR. U ovom trenutku je u realizaciji 70 mil EUR, među kojima je i novac iz Svetske banke. Od tog novca se finansira izgradnja potpuno novih objekata za odbranu od poplava na teritoriji 20 lokalnih samouprava – od Horgoša do Dragaša, tako da smo uspeli Svetskoj banci da dokažemo da se u meri u kojoj je to moguće bavimo prevencijom - rekao je Blagojević.

Deponovana sredstva Svetske banke Srbija može da koristi ukupno 12 godina. Novac koji ne potroši mora da vrati na isti račun kako bi ga, u slučaju potrebe, ponovo povukla.

Diskreciono pravo države je, kaže Blagojević, da odluči na koje će tačno aktivnosti u okviru obnove usmeriti novac.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.