NavMenu

U holandski Ajndhoven stigao drugi kontigent bureka sa mesom iz "Here" - uskoro srpski burek i u Švajcarskoj i Nemačkoj

Izvor: Politika Subota, 07.06.2008. 14:19
Komentari
Podeli

Iz pekare "Hera" u Donjoj Trnavi, kod Prokuplja, u petak (6. jun 2008. godine) je u holandski Ajndhoven stigao drugi kontigent bureka sa mesom od 1,6 tona. Prva isporuka ovog proizvoda bila je teška 1,35 tona, a time je firma iz Prokuplja postala jedina u Srbiji sa dozvolom da gotov proizvod, koji sadrži namirnice životinjskog porekla, može da plasira u Evropu prema svim važećim standardima otkucanim na 14 strana.

Pre izvoza bilo je i polemika da li isporuke imaju baš 20% mesa i mogu li se tretirati kao pecivo ili burek. Takođe, sve standarde valjalo je prevesti i na jezike kroz koje se burek transportuje, a i veterinarski izvozni broj ovdašnjeg Ministarstva poljoprivrede je obavezan.

- Procedura za dobijanje sertifikata ISO 9001 i "hasap" trajala je gotovo godinu dana, bez obzira na to što smo već izvozili u Švedsku i Nemačku. Ali, prema važećim propisima EU, to su bila samo smrznuta peciva, pite sa spanaćem, krompiruše i slični proizvodi - kaže Zoran Jeftović, vlasnik firme i dodaje da će burek uskoro početi ponovo da izvozi u Nemačku, a potom i u Švajcarsku.

Iako postoji od 1992, "Hera" je u proizvodnju bureka i peciva ušla u poslednje dve godine, zahvaljujući uglavnom sredstvima Fonda za razvoj, uložila 30 miliona dinara i krenula u ozbiljnije osvajanje tržišta.

- Burek se proizvodi ručno, pravi je domaći proizvod i slobodno mogu da kažem, brend - objašnjava Jeftović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.