Izvor: B92 | Sreda, 03.05.2017.| 19:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Goranu Paskaljeviću Gran pri filmskog festivala u Bariju

(Foto: ktsdesign/shutterstock.com)
Na upravo završenom Međunarodnom filmskom festivalu u Bariju, na jugu Italije, srpsko-indijska koprodukcija "Zemlja bogova", reditelja Gorana Paskaljevića, osvojila je najviše priznanje - Gran pri za najbolji film i režiju u kategoriji inostranih filmova prikazanih u ovogodišnjoj konkurenciji.

Žiri, sastavljen od 30 gledalaca-filmofila, izabranih posebnim konkursom iz cele Italije, jednoglasno je dodelio nagradu Paskaljevićevom filmu.

- Ova nagrada mi puno znači pošto dolazi od žirija koji je sastavljen od vas gledalaca za koje mi, filmski umetnici, prevashodno pravimo filmove - rekao je Paskaljević na svečanoj dodeli nagrada u velelepnoj dvorani pozorišta Petruzeenli.

Ove godine je festival, koji se održava deveti put, okupio 75.000 gledalaca i brojne goste, kao što su Klaudija Kardinale, Fani Ardan, Greta Skaki, Đankarlo Đanini, Valerija Bruni-Tedeski, Volker Šlendorf, Žak Peren, Margaret fon Trota, Andrej Končalovski i mnogi drugi italijanski glumci i autori.

Festival se održava pod pokroviteljstvom predsednika Republike Italije, a direktor festivala je Feliče Laudadio, bivši direktor filmske Mostre u Veneciji, koji je u poslednjih osam godina uspeo da festival u Bariju uzdigne do jedne od najznačajnijih filmskih manifestacija u Italiji.

U svom 17. igranom filmu, koji smatra svojim najintimnijim ostvarenjem, Paskaljević govori o Raulu Negiju, koji se posle 40 godina provedenih u Engleskoj vraća u svoje selo, što je uznemirilo njegove stanovnike.

Film koji je sniman u vrletima Himalaja, imao je svetsku premijeru na festivalu u Torontu u prestižnoj selekciji Masters, u okviru koje se prikazuju nova dela filmskih velikana današnjice, a zahvaljujući američkom gigantu Amazonu Paskaljevićevo ostvarenje će gledati publika u više od 140 zemalja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.