NavMenu

Devet regionalnih zona u EU u slučaju nestašice gasa - Šta čeka Srbiju?

Izvor: RTS Nedelja, 30.04.2017. 10:49
Komentari
Podeli
(Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
I pored težnje Evropske unije da smanji zavisnost od ruskog gasa, njegove isporuke članicama rastu, samo od početka godine, za čak 10%. Gazprom je obelodanio da će izgradnjom Severnog toka 2 povećati udeo na evropskom tržištu gasa i smanjiti isporuke kroz Ukrajinu. Spremamo novi plan, u slučaju nestašica gasa uzajamno ćemo se pomagati, poručuje Evropska unija. Na šta može da računa Srbija?

Severni tok 2 biće druga trasa gasovoda koja direktno spaja Rusiju sa Nemačkom. Projekat je vredan 9,5 mlrd EUR, a polovinu će finansirati pet evropskih kompanija koje su sa Gazpromom potpisale i ugovor.

Srećko Đukić, bivši diplomata kaže da su vrlo zaoštreni odnosi između EU i Rusije, ali pri tome, evropske zemlje, svaka na svoj način, gledaju sopstvene interese.

- Ako uzmete Nemačku, koja je vodeća zemlja EU, ona je sebe obezbedila gasom. Mi na jugu Evrope, na Balkanu, ostajemo uskraćeni za jedno sigurno, bezbedno, dugoročno snabdevanje gasom - rekao je Đukić.

Napreduje i drugi projekat, rusko-turski gasovod Turski tok. Ali, opterećujuća je činjenica da će Gazprom, već za dve godine, smanjiti isporuke gasa kroz Ukrajinu, a to je jedini pravac snabdevanja Srbije i drugih balkanskih zemlja.

Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije kaže da se u ovom trenutku ne uklapamo ni u jedan od postojećih projekata.

- Projekt u koji smo se uklapali bio je Južni tok, pošto se od njega odustalo, mi se nalazimo u takvoj situaciji da čekamo da se nešto desi u Evropi. Međutim, sve je to na dugačkom štapu. Mislim da treba razmišljati o Severnom toku, to je pravac u kome će sigurno biti gasa - ističe Vuletić.

Evropska unija se osigurava i dogovorom da, u slučaju gasne krize, njene članice moraju da budu solidarne. To predviđa novi gasni paket mera.

- Naš cilj je da se smanji naša ranjivost, što znači da će se unapređivati regionalna saradnja zemalja članica, kako bi se sprečila kriza u snabdevanju gasom. Time ćemo poboljšati i komercijalne ugovore za evropske potrošače - rekao je Maroš Ševčovič, potpredsednik Evropske komisije za energetiku.

Ideja je da se u slučaju gasne krize formiraju takozvani koridori hitnog snabdevanja.

Predviđeno je devet regionalnih zona, u okviru kojih će zemlje jedna drugoj isporučivati gas, a najugroženija je jugoistočna Evropa. U jednoj grupi su Mađarska, Austrija, Italija, Slovenija i Hrvatska, a u drugoj Bugarska, Grčka i Rumunija. Bolja snabdevenost suseda doneće sigurnost i Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.