Izvor: RTS | Četvrtak, 27.04.2017.| 15:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Petrohemija kroz reorganizaciju ide put oporavka - Dug od 77 milijardi dinara biće delom otpisan, delom pretvoren u vlasništvo

(Foto: hip-petrohemija.com)
Skupština akcionara Petrohemije donela je plan finansijskog oporavka preduzeća koji će realizovati kroz UPPR - Unapred pripremljeni plan reorganizacije. Sa poveriocima je sklopljen dogovor o rešavanju 77 milijardi dinara duga, koji će delom biti otpisan, a delom pretvoren u vlasništvo.

Za Petrohemiju je ključna saradnja sa NIS-om, jer je snabdeva primarnim benzinom koji je osnovna sirovina za rad. Od 250 mil EUR duga prema NIS-u država je preuzela otplatu 105 mil EUR, a kroz UPPR ostatak se delom otpisuje, a delom je pretvoren u vlasnički kapital.

I potraživanja Lukoila i državnih poverilaca biće rešena otpisom i povećanjem vlasničkog udela u fabrici.

Generalni direktor Petrohemije Velibor Unković kaže da će nakon realizacije UPPR-a, čije se usvajanje očekuje krajem juna, država sa povezanim licima ostati većinski vlasnik preduzeća, sa udelom od 76% akcija, dok će 24% akcija biti u rukama NIS-a i Lukoila.

Sa sadašnjih 13% NIS-ov udeo u kapitala u Petrohemiji biće povećan na 21%. Za Petrohemiju je važno da je zaustavila gubitke i poslednje dve i po godine pozitivno posluje.

Predsednik Skupštine akcionara Petrohemije Dragan Stojanović rekao je da je to preduzeće pokazalo da je dobra i solidna firma i da je procena Vlade bila dobra da treba uložiti u firmu.

- Ona može, rasterećena duga iz prošlosti, posluje uspešno. Petrohemija je učinila mnogo da je od tehničko-tehnološki ugrožene firme polako prerasta u sigurnu tehničko-tehnološku firmu - ističe Stojanović.

U Ministarstvu privrede kažu da Petrohemija ima više od 1.400 zaposlenih i među deset je najvećih izvoznika u Srbiji. Svrha reorganizacije u skladu sa UPPR-om je opstanak Petrohemije, jer će na taj način, navode, biti u stanju da namiri poverioce.

Do 3. maja otvoren je i javni poziv za zainteresovane za privatizaciju tri fabrike hemijskog kopleksa. U Petrohemiji očekuju da će naći strateškog partnera jer za njih kažu, ima zainteresovanih.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.