Izvor: Tanjug | Utorak, 25.04.2017.| 12:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

RAS i USAID podržali više od 180 malih i srednjih preduzeća iz južne i jugozapadne Srbije

(Foto: create jobs 51/shutterstock.com)
Razvojna agencija Srbije (RAS) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) podržali su više od 184 mikro, mala i srednja preduzeća, u okviru projekta Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji (PSD) koji se realizuje u tri grada i devet opština južne i jugozapadne Srbije.

Kako je rečeno na poslovnim susretima u Novom Pazaru, gde se okupilo više od 160 preduzeća, projekat se realizuje u Vranju, Leskovcu, Novom Pazaru, kao i Preševu, Bujanovcu, Medveđi, Raškoj, Sjenici, Tutinu, Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši.

- Kroz partnerski odnos sa USAID-om i projekat podrške privatnom sektoru u južnoj i jugozapadnoj Srbiji podržali smo više od 184 mikro, mala i srednja preduzeća, pružili smo im mogućnost da učestvuju na 12 međunarodnih sajmova, podržali smo više od 60 početnika kojima smo dali finansijsku, ali i nefinansijsku podršku i obuke - rekla je izvršna direktorka RAS-a Tamara Jurenić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ukazao je da je Novi Pazar bio i da će biti grad preduzetništva. Zahvalivši USAID-u i agenciji RAS, on je rekao da je pomoć na teritoriji Novog Pazara, Tutina i Sjenice obezbeđena za 122 privrednika.

- Pomoć ima još veći značaj ako se zna da su ta područja nerazvijena i da do sada nije bilo stranih investicija - rekao je Biševac.

On je naveo i da će Novi Pazar, u narednom periodu, uz pomoć Vlade Srbije i donatora dalje nastaviti da pospešuje razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća.

Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić istakao je da je u tom projektu učestvovalo šest privatnih preduzetnika koji su uspeli da dobiju sredstva da poboljšaju ili započnu neki novi biznis.

Direktor Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID-a Laura Palmer Pavlović rekla je da su pomogli da predstavnici 49 malih i srednjih preduzeća otputuju i izlažu na 12 međunarodnih sajmova.

- Svedoci smo da naši zajednički napori daju opipljive rezultate i da se poslovanje ovih firmi širi - rekla je Pavlović.

Direktor SEDA (Regionalna Razvojna Agencija Sandžaka) Samir Kačapor rekao je da je SEDA jedan od partnera na projektu i jedna od regionalnih razvojnih agencija koja sprovodi ovaj projekat zajedno sa agencijom iz Kraljeva, Užica i Leskovca.

- Ponosni smo što smo sproveli još jedan dobar projekat sa konkretnom podrškom našim privrednicima, mladima i ženama, koji su započeli sopstveni biznis. Možemo da kažemo da je svaka od tih kompanija zaposlila makar jednu osobu, a nadamo se da će u budućnosti zaposliti i više od pet ljudi - zaključio je Kačapor.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.