NavMenu

"Skupljači perja" ponovo u Kanu - Jugoslovenska kinoteka izradila novu kopiju kultnog filma

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 25.04.2017. 11:21
Komentari
Podeli
(Foto: ktsdesign/shutterstock.com)
Na predstojećem Kanskom filmskom festivalu, u uglednom programu Kan Klasik biće prikazan film Aleksandra Saše Petrovića "Skupljači perja", sa nove kopije koju je Jugoslovenska kinoteka izradila i prijavila kanskim selektorima povodom 50. godišnjice ovog kultnog ostvarenja.

"Skupljači perja" su 1967. godine u Kanu osvojili Gran pri i to će biti prvi srpski film u programu Kan Klasik, navedeno je u saopštenju Kinoteke.

Do ponovog prikazivanja na Kroazeti doveli su napori Jugoslovenske kinoteke da izradi novu kopiju, te izuzetna upornost njenih čelnika da obezbede ponovno prisustvo na međunarodnoj sceni ovog filma u kojem su nezaboravne kreacije ostvarili Olivera Katarina, Bekim Fehmiu i Bata Živojinović.

- Kan Klasik je program najuglednijeg svetskog filmskog festivala koji skreće pažnju na najznačajnije filmove iz istorije kanskih programa - istakao je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, uz podsećanje da su "Skupljači perja" imali veliki uticaj na međunarodne karijere Bekima Fehmiua i Olivere Katarine.

Pantelić dodaje da je ovom značajnom događaju za srpsku kinematografiju prethodila višemesečna angažovanost svih sektora Jugoslovenske kinoteke.

Na ovogodišnjem 45. Festu, u okviru obeležavanja 50. godišnjice nastanka "Skupljača perja", beogradska publika bila je u prilici da u Svečanoj sali Kinoteke pogleda novoizrađenu kopiju u programu Fest Klasik.

- Nova kopija biće ovoga maja dostupna i svetskoj javnosti, što će izazvati ponovno interesovanje za ovaj film koji je krajem 2016. godine, u izboru koji je organizovala Jugoslovenska kinoteka, zauzeo drugo mesto na listi stotinu najboljih srpskih filmova 20. veka - izjavio je Pantelić i najavio da će Kinoteka nastaviti i u narednom periodu da plasira bisere srpske kinematografije u klasičnim programima cenjenih svetskih festivala.


- To će izvesno biti još jedna odskočna daska za njihovu ponovnu svetsku promociju. Prema informacijama koje imam, učešćem u programu Kan klasik ''Skupljači perja'' već su obezbedili ponovnu bioskopsku distribuciju u Francuskoj koja je zakazana za oktobar 2017. - dodaje Pantelić.

Izrađeno je nekoliko novih kopija filma, od kojih neke imaju srpske titlove u scenama kada su dijalozi na romskom jeziku.

Za potrebe Kan Klasika novoizrađena kopija biće skenirana u 2K rezoluciji i biće napravljen DCP koji će imati engleske i francuske titlove.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.