Izvor: Ekonometar | Utorak, 25.04.2017.| 09:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sir i kajmak preko interneta - Zdrava hrana stiže sa padina Ovčara

Naše mušterije se nasmeju na domišljat naziv "kobasice od čistog mesa", ali im prvi zalogaj jasno otkriva zašto smo naglasili reč meso, kaže za Ekonometar mlada preduzetnica iz Čačka Marija Slović koja u rodnom gradu, zajedno sa bratom Markom, poseduje prodavnicu Mesara MM nasleđenu od roditelja. Ona se sad renovira, a u Beogradu su u oktobru 2016. godine otvorili prodavnicu belog mrsa (kajmak i sir) čiji je naziv "Domaćini".

Marija je diplomirala na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu prehrambenu tehnologiju a to je odabrala imajući u vidu imanje od deset hektara na Ovčaru koje poseduju njeni roditelji. Na tom zemljištu gaje se žitarice, ali se odnedavno u najsavremenijim uslovima pripremaju mlečni proizvodi – sir i kajmak. Mleko se dobija od deset krava i otkupom od susednih domaćinstava. Marija je upravo tako zamišljala da postane preduzetnica kada je napustila radno mesto prehrambenog tehnologa u PKB.

Mesečno se na njihovom imanju na Ovčaru proizvede 2.000 kilograma mladog sira i 300 kilograma kajmaka. Mlečni proizvodi se prodaju posredstvom interneta – vlasnica isporučuje robu na adrese poručilaca. Sir i kajmak se takođe prodaju i u beogradskoj prodavnici.

Marija je majka troje dece, šestogodišnjih blizanaca Vukana i Eme i dvogodišnjeg Alekse. Od 2006. je u braku sa Ivanom Slovićem, inženjerom koji takođe ima svoju firmu.

– Nas dvoje smo se još 2000. godine dogovorili da studiramo potpuno različite fakultete. Ja sam još pre upisa na fakultet osmislila svoju preduzetničku budućnost, pa sam zato i odabrala ovaj sektor jer bi bilo žalosno da roditeljsko imanje vremenom bude napušteno. Mesaru koju sada uglavnom vodi moj brat Marko Marinković, otvorili su naši roditelji, a danas su moj otac Dragan i majka Darinka u penziji. Dragan uglavnom boravi na imanju na Ovčaru gde nadgleda ručnu preradu mleka i pazi na odgoj krava. Taj posao obavljaju i troje radnika, dok je u prodavnici u Čačku zaposleno dvoje ljudi. Brat i ja se dopunjujemo u svemu i nadamo se daljem uspešnom razvoju firme – ističe Marija Slović, koja je već isplanirala razvojni put svog biznisa.

Ima ozbiljne namere da otvori čitav lanac prodavnica širom Srbije gde će se prodavati garantovano čist sir i kajmak bez bilo kakvih hemijskih dodataka. Na ovaj način će pomoći i seoskim domaćinstvima na Ovčaru od kojih će se otkupljivati sve veće količine mleka, jer će se i proizvodnja širiti, pa prema tome i zapošljavati sve veći broj radnika.

Marija obavlja još jedan odgovorni posao: zaposlena je kao ocenjivač bezbednosti hrane. Ona zapravo ocenjuje kakvi su uslovi u kojima rade proizvođači hrane. Njen je zadatak da ocenjuje uspostavljene standarde proizvodnje hrane. U Srbiji se ovo obavlja pod ingerencijom Internacionalnog sertifikacionog tela DQS, koje izdaje potvrde za usaglašenost sa uslovima proizvodnje po evropskim standardima.

– Smatram, na osnovu svega što sam videla i procenila, da su proizvođačima hrane u Srbiji određeni visoki nameti što prouzrokuje negativne posledice jer otežava uslove proizvodnje u koje treba ulagati dosta para. To posebno pogađa mlade proizvođače hrane kojih ima mnogo u Srbiji. Smatram takođe da su mnogi preduzetnici bez neophodne edukacije i da bi eventualno trebalo razmišljati da se mladi ljudi upoznaju sa preduzetničkim poslovima, što je bitno kad država polaže velike nade u razvoj privatnog biznisa – kaže Marija Slović.

Autor: O. Vasiljević

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista Ekonometar. Poziv na pretplatu www.nirapress.com)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.