Izvor: Politika | Utorak, 25.04.2017.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija uvezla struju za 42 mil EUR u prvom tromesečju 2017. - Registrovan pad proizvodnje od 9,8%

(Foto: Goran Parezanović)
U prvom tromesečju 2017. godine Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije uvezlo je 848 miliona kilovat-sati električne energije i to platilo 42 mil EUR. Najveća količina struje kupljena je u januaru, oko 541 milion kilovat-sati, za šta je izdvojeno 29 mil EUR, kažu u EPS-u odgovarajući na pitanje Politike koliko je struje uvezeno od početka godine. Zvanična statistika je, inače, u prva dva meseca registrovala pad proizvodnje od oko 9,8%.

Po kojoj ceni je EPS plaćao uvezene kilovate? U prvom kvartalu prosečna cena kupovine električne energije bila je 49,64 evra po megavat satu. Istovremeno, prosečna cena na mađarskoj berzi u istom periodu iznosila je 58,25 evra.

U januaru su uvezeni kilovati bili skuplji i EPS ih je plaćao po ceni od 53,9 evra po megavat času, a iz ovog preduzeća ističu da je u to vreme na mađarskoj berzi električna energija koštala 81,25 evra.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, nedavno je, gostujući na jednoj televiziji, izjavio da imamo probleme u proizvodnji uglja, ne znamo kada će se završiti Kostolac, imamo problema sa klizištima, nismo napravili nove otkrivke. S druge strane, u EPS-u tvrde da se proizvođnja uglja i električne energije odvija stabilno i u skladu sa planom.

Na nešto manju proizvodnju uticao je isključivo dugotrajni ledeni talas tokom januara koji je otežavao dovoz uglja sa kolubarskih kopova u obrenovačke termoelektrane.

Za prva dva meseca ove godine na kopovima Kolubare i Kostolca proizvedeno je skoro sedam miliona tona uglja, što je u potpunosti u skladu sa planiranim količinama, objašnjavaju u ovoj kompaniji.

Što se tiče finansijskih pokazatelja, preliminarni finansijski rezultat EPS-a za 2016. godinu, pre knjiženja procene imovine, jeste dobit od 17,3 milijarde dinara, i to je rezultat preduzetih mera finansijske konsolidacije.

U ovoj kompaniji kažu da su uštedama u 2016. godini doprineli povećavanje efikasnosti i bolja organizacija.

Fiskalni savet, sa druge strane, odavno je ovu kompaniju nazvao "nagaznom minom" javnih finansija. Reforme, kako tvrde, gotovo da nisu ni počele, dugovi su veliki, a investicije nedovoljne. I premijer Vučić je nedavno istakao kako je stanje u EPS-u mnogo gore nego što to misli Fiskalni savet.

U EPS-u, pak, podsećaju i koliki je njihov doprinos državnoj kasi Srbije. Samo u toku 2016. godine ova kompanija je u budžet uplatila 87,4 milijarde dinara po raznim osnovama, što je 8,5% ukupnih prihoda republičke kase.

- Samo na razlici između uvoza i izvoza električne energije EPS je ostvario dobit od 64,5 mil EUR, procenat naplate je sve bolji - ističu u EPS-u.

U 2016. godini zabeležen je procenat naplate od 95,2%. Gubici električne energije smanjeni su sa 14,02% iz 2015. godine na 12,4% u 2016. godini i ostvareno je dodatnih 836 miliona dinara uštede u odnosu na plan, kažu u ovom preduzeću.

Branko Kovačević, predsednik Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije, kaže da su svi problemi u poslovanju ovog javnog preduzeća predočeni premijeru u pismu koje mu je dostavljeno još pre izbora, ali odgovora nema.

EPS-u će, ističe, nedostajati struje sve dok ne završi gradnju novog bloka u Kostolcu od oko 350 megavata koji gradi sa Kinezima, odakle će se buduće dobijati oko tri miliona tona uglja.

Kovačević dodaje i da je u naredne tri godine planirano da ovo javno preduzeće napusti 4.800 radnika.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.