Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 24.04.2017.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvaranje Poglavlja 29 sa EU do leta 2017? - Finansijska sredstva najveći izazov u oblasti carinske unije

(Foto: shutterstock.com/klenger)
Pregovaračko poglavlje 29, koje se odnosi na carinsku uniju, trebalo bi sa Evropskom unijom da bude otvoreno do leta, izjavio je danas pomoćnik direktora Uprave carina i zamenik predsednika pregovaračke grupe, Veselin Milošević.

- Pregovaračka pozicija i poglavlje 29 je u suštini završeno, Vlada je početkom ove godine usvojila tu poziciju. Ministarstvo finansija i Uprava carina spremni su za otvaranje poglavlja koje ćemo nadam se otvoriti još pre leta - rekao je Milošević u izjavi za Tanjug.

On je, na predstavljanju pregovaračke pozicije za Poglavlje 29, istakao da je ovo poglavlje veoma bitno, jer je stvaranje ekonomskih, finansijskih i carinskih uslova da Srbija postane punopravna članica EU važno za privredu, budžet i poslovanje svih privrednih subjekata u Srbiji.

- Najveći izazov u ovoj fazi pregovaračke pozicije za poglavlje 29 - carinska unija je pronalaženje finansijskih sredstava za automatizaciju izvoza i uvoza. Kada to uradimo, tranzit, izvoz i uvoz obavljaće se isključivo razmenom poruka na relaciji učesnik u carinskom postupku - carinska administracija, kao što se sada radi u tranzitu - rekao je Milošević.

Predsednik pregovaračke grupe 29 - carinska unija, Vesna Hreljac Ivanović rekla je da je ova oblast regulisana propisima na nivou carinske unije, i da se ti propisi neposredno primenjuju u zemljama članicama.

- To znači da praktično nema mogućnosti pregovaranja o sadržini tih propisa, o modalitetima propisa koji bi više odgovarali našem ekonomskom i pravnom sistemu. Nema pregovaranja ni o tranzicionim periodima za prilagođavanje sistemima, što znači da se u sšstini u ovom poglavlju pregovori vode o dinamici usvajanja starih tekovina EU, i implementaciji tih procesa - rekla je Hreljac Ivanović.

Ona je objasnila da je carinsko zakonodavstvo EU doživelo velike promene sa stupanjem na snagu novog Carinskog zakona 1. juna 2016. godine, ali da je i pored toga Evropska komisija u svim svojim izveštajima istakla visok stepen usaglašenosti srpskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.

- Suština je da su i u novom zakonodavstvu Evropske unije prava i obaveze učesnica pristupa isti, promenjen je način obavljanja carinskih formalnosti - rekla je Hreljac Ivanović.

Ona je dodala da je za Srbiju važno da se izvrše promene u implementaciji procesa, što je veliki izazov za administraciju, pre svega za Upravu carina, ali i za poslovnu zajednicu i da je najveći izazov svakako obezbeđivanje sredstava za automatizaciju carinskih procesa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.