Izvor: Politika | Ponedeljak, 24.04.2017.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sređivanje Dečanske ulice u Beogradu od leta 2017. - U planu postavljanje granitnih ploča, novo osvetljenje, drvored i biciklistička staza do Bulevara kralja Aleksandra

Dom omladine Beograda
Drvored od trideset novih stabala, novo osvetljenje, klupe i "tepih" od granitnih ploča dobiće Dečanska ulica u Beogradu, u delu između Nušićeve i Makedonske. Akcenat u tom javnom prostoru, trenutno zakrčenom parkiranim automobilima, kioscima i frižiderima za sladoled, mračnim i prljavim ulazima i izlazima iz podzemnog prolaza, biće na preuređenju Platoa Milana Mladenovića.

On će postati urbani džep u kojem će i dalje odzvanjati muzika izvođena tokom Koncerta na zidiću. Sada će i publika dobiti svoj kutak, platformu sa bočne strane Doma omladine na kojoj će moći da sedi.

Ovi detalji, kako uveravaju u Gradskoj upravi, neće ostati samo na crtežu arhitekata Zorice Savičić i Zorana Dmitrovića, autorskog tima koji je pre dve godine na konkursu za uređenje tri centralna trga – Trga republike, Terazija i Trga Nikole Pašića – osvojio prvu nagradu. Oni su tada skrojili i novo odelo za Plato Milana Mladenovića.

– Taj prostor bi uz izuzetno prometnu saobraćajnicu trebalo da postane oaza za pešake. Predvideli smo da plato bude izliven u betonu kako bi došao do izražaja uz kamene ploče. Trafika ispred Doma omladine biće uklonjena. Tako će ceo prostor da prodiše, a skulptura Sunce čuvenog vajara Dušana Džamonje na zgradi Doma omladine biće uočljivija – objašnjava autorski tim arhitekata Savičić Dmitrović.

Najveća graditeljska intervencija, ako je grad prihvati, biće ugradnja dva lifta na ulazu, odnosno izlazu u podzemni prolaz u Nušićevoj i Dečanskoj ulici. Tako bi zapuštene prečice ispod zemlje mogle da koriste majke sa kolicima, osobe sa invaliditetom i stariji ljudi koji se teže kreću.

– Podzemni prolazi nisu samo estetski već i funkcionalni problem grada. Oni su praktično neupotrebljivi za određene kategorije stanovništva, a to prestonica poput Beograda ne sme da dozvoli. Osim toga, parking i kontejneri u Dečanskoj moraju da se uklone i da se postavi parking za bicikle. Na drugoj strani ulice, gde se nalazi Muzička škola Mokranjac, biće zasađen drvored i postavljen trotoar popločan kamenom – ističu Savičićeva i Dmitrović i dodaju da je plan da zelene krošnje oplemene levu stranu ulice od Doma sindikata do Terazijskog tunela.

Prva faza sređivanja Dečanske ulice počeće na leto, tvrdi Milutin Folić, gradski urbanista. Za njega je posebno značajno to što će se duž trotoara provući biciklistička staza koja će povezati Bulevar kralja Aleksandra i Trg republike.

– Sređivanje Platoa Milana Mladenovića i Dečanske između Makedonske i Nušićeve početak je uređenja centra grada. Na jesen se obnavlja Trg republike i te projekte će finansirati grad – uverava Folić.

Ustanova koja ne spava

Ni manjeg prostora, ni važnijih kulturnih, boemskih i obrazovnih institucija – ovako bi se mogla opisati Dečanska ulica. Na potesu između Nušićeve i Makedonske smešteni su Dom omladine, kultne kafane Sunce i Mornar i Muzička škola Mokranjac i oni ne dozvoljavaju da se ulica uspava. Duže od pola veka Dom omladine pokretač je kulturnih zbivanja u Beogradu, Srbiji i regionu, uporište drugačijeg pogleda na stvarnost i mesto okupljanja kreativnog potencijala zemlje. Od 18. oktobra 1964. godine do danas ne prekida svoju misiju posvećenu pre svega mladima. Poznat po rok igrankama šezdesetih, poseti Tita, prvoj izložbi Marine Abramovič, najsmelijim Festovim ponoćnim projekcijama, adresa je Beogradskog džez festivala koji je osnovan 1971, devedesetih u njemu su održavani osnivački kongresi stranaka posle uvođenja višepartijskog sistema, a u 21. veku je dočekao rekonstrukciju. Svake godine oko 1.600 različitih programa poseti više od 400.000 ljudi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.