NavMenu

Vojska Srbije dobija belgijske puške - Oružje 21. veka za specijalne jedinice

Izvor: Politika Ponedeljak, 24.04.2017. 09:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kanin.studio/shutterstock.com)Ilustracija
Pripadnici Vojske Srbije uskoro će biti opremljeni najsavremenijim automatskim puškama belgijske proizvodnje, potvrđeno je Politici u Ministarstvu odbrane. Reč je o puškama SKAR-L (SCAR-L; Special Forces Combat Assault Rifles – Light), razvijenim za potrebe specijalnih jedinica, proizvodu čuvene fabrike FN Herstal.

Iz Ministarstva odbrane nisu precizno odgovorili koje će jedinice biti opremljene ovim puškama, već su u dopisu Politici naveli da je Vojska Srbije "u planu razvoja i opremanja planirala opremanje određenih jedinica i snaga namenjenih za izvršenje posebnih zadataka". Upućeni u ovu problematiku smatraju da je reč o "Projektu 1.500", kako je u medijima nazvan, od najviših rukovodilaca javno najavljeni plan opremanja 1.500 vojnika najsavremenijom opremom i naoružanjem.

Predmet ugovora sa proizvođačem iz Belgije su automatske puške 5,56 milimetara, model SKAR-L. Broj i cena pušaka kategorizovani su u grupu poverljivih podataka, budući da su u vezi sa programskim dokumentima opremanja Vojske Srbije, koji su označeni stepenom "poverljivo". Takođe, ti podaci predstavljaju i poslovnu tajnu ponuđača, pa bi za njihovo iznošenje u javnost bila potrebna saglasnost te ugovorne strane - navodi Ministarstvo odbrane.

- Za razliku od većine pušaka koje koriste armije širom sveta, a koje se u raznim varijantama proizvode decenijama, SKAR-L je puška 21. veka. Njen razvoj iniciran je 2004. godine kada je komanda specijalnih snaga američke vojske objavila poziv za nabavku nove puške. Belgijski konstruktori stovorili su SKAR-L koja se izvanredno pokazala na testovima pa je fabrika FH Herstal dobila prestižni posao opremanja američkih specijalaca.


Ova puška koristi standardni NATO puščani metak 5,56 mm, ima preklopni i po dužini prilagodljivi kundak. Na nju je moguće ugraditi različite dnevne, noćne i laserske nišane, baterijsku lampu i potcevni bacač granata što znatno povećava njenu vatrenu moć. Sama puška, bez okvira sa municijom, teška je svega tri i po kilograma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.