Izvor: eKapija | Sreda, 03.05.2017.| 10:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Elektrovat priprema drugu minihidroelektranu na Crnom Rzavu - Investicija vredna oko 4,5 mil EUR, puštanje u rad do kraja 2018.

Nakon što je pustila u rad prvu od planirane tri minihidroelektrane na Crnom Rzavu – Beli kamen, pre nešto više od pola godine, beogradska kompanija Elektrovat nastavlja ulaganja. U toku su pripreme za realizaciju druge MHE, koja bi trebalo da proradi do kraja 2018. godine.

U izgradnji male hidroelektrane Beli kamen, korišćena je najsavremenija oprema vrhunskih svetskih proizvođača, a primenjene su nove tehnologije u zahvatanju i transportu vode, po prvi put u Srbiji. Vodozahvatna pregrada tipa COANDA, minimizira probleme u zahvatanju vode, dok su izuzetne uštede u transportu ostvarene primenom PVC cevi velikih prečnika, koje su tehnologijom "spiralnog motanja" rađene na licu mesta.

MHE Beli kamen je protočna elektrana, snage 1,68 MW, koja radi bez posade zahvaljujući daljinskom upravljanju i nadzoru. Ima instalisani protok 2,7 m3/s i godišnji kapacitet 6,5 gigavat časova električne energije, a kompanija Elektrovat ima status povlašćenog proizvođača električne energije. Priključak na sistem Elektroprivrede Srbije je na 35 kV naponskom nivou na pragu elektrane.

Radomir Milekić, suvlasnik Elektrovata i zamenik direktora, u razgovoru za eKapiju kaže da su u toku pregovori sa bankama oko finansiranja druge MHE na Crnom Rzavu, te da je priprema i početak realizacije tog projekta, jedan od prioritetnih zadataka firme u toku ove godine.

- Plan je da do kraja 2018. pustimo u rad drugu hidroelektranu. Ova investicija vredna je oko 4,5 mil EUR, a oko 400.000 EUR je već do sada uloženo u pripremu – kaže naš sagovornik.

U pitanju su kompleksni i izvođački kompleksni projekti, pa je samim tim i priprema složen posao. Beli kamen bio je izuzetan graditeljski poduhvat, a radovi su trajali oko godinu dana. Elektrovat se u projektu Beli kamen našao u ulozi investitora i graditelja, sa podizvođačima.

- U proseku je na terenu bilo oko 20 ljudi, ali je u pojedinim trenucima bilo i do 150 angažovanih – objašnjava Milekić.

Ova investicija, Elektrovat je svrstala i među finaliste nagrade za investiciju godine Aurea 2017, koju dodeljuje poslovni portal eKapija. Uz inovativnost i finansijski potencijal, kriterijum na konkursu za ovo prestižno priznanje je i društvena korisnost, a naš sagovornik podseća upravo na značaj tog aspekta.

Direktor eKapije Zdravko Lončar uručuje plaketu za učešću u izboru za investiciju godine Radomiru Milekiću
- Veliki deo novca ostane u lokalnoj zajednici, preko lokalnih usluga, kupovine i sl. Lokalno stanovništvo bilo je angažovano po različitim osnovama. Osim toga, gradeći sebi infrastrukturu, gradili smo i drugima. U pitanju je nerazvijeno područje, i za njih je svaki kilometar blagodet – kaže naš sagovornik, ističući da je izgrađeno 40 km lokalnih puteva, kao i podršku lokalne zajednice i rukovodstva u Čajetini.

MHE Beli kamen je inače prva u nizu od nekoliko ovakvih objekata, planskim aktima predviđenim na Crnom Rzavu. Njenim završetkom, praktično je prokrčen put ostalima, budući da su u najvećem delu urađeni infrastrukturni preduslovi za ostale MHE (35 kV priključni vod, optički kabl, pristupni putevi...).

Elektrovat očekuje i izgradnja treće male hidroelektrane, a naš sagovornik zasad ne precizira rokove. Kako dodaje, prema sadašnjim prilikama, radovi bi najverovatnije trebalo da sačekaju narednu godinu.

- Namera nam je da u treći projekat uđemo bez pritiska i opterećanja drugog biznisa – kaže Milekić.

Ova firma se 25 godina bavi poslovima u oblasti elektroenergetike, automatizacije i upravljanja proizvodnim procesima. Deo njihovog poslovanja je i proizvodnja najmodernije elektroenergetske opreme, po licenci svetskog giganta Schneider Electric.

- U ovoj godini očekujemo velike investicione poslove, pre svega Schneidera, a onda i nas.

Elektrovat je trenutno angažovan na nekoliko projekata u oblasti MHE, gde za druge investitore rade elektriku i upravljanje na malim hidroelektranama (kao izvođači i projektanti).

Iskustvo stvara dobre inženjere

Govoreći o stanju u domaćoj građevinskoj industriji, naš sagovornik ističe da se dugogodišnji nedostatak velikih poslova i novih iskustava loše odrazio na firme.

- Bojim se da ćemo imati sve veće probleme sa domaćim izvođačima u budućnosti. Oni gube kondiciju, gube snagu... Danas smo daleko ispod nivoa od pre, recimo, 30 godina. Dugi niz godina nema velikih inženjerskih projekata gde se stiče inženjersko iskustvo. Od najjednostavnijih radničkih zanimanja do najviših inženjerskih, svi uče na tim projektima. Ipak, nadam se da će situacija krenuti na bolje.

M.M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.