NavMenu

"Knjaz" dobija novog gazdu - mogući kupci "Pepsi", "Coca-Cola", a pominje se i "Danone"

Izvor: Novosti Utorak, 03.06.2008. 09:05
Komentari
Podeli

Proizvođač mineralne vode "Knjaz Miloš" iz Aranđelovca uskoro će, kao što je ranije i najavljivano iz "Salford" grupe, promeniti vlasnika. Iako ne žele zvanično da komentarišu koga priželjkuju za novog vlasnika, postoje logični razlozi koji kažu da bi "Knjaz" za kompaniju "Pepsi" bio savršena kupovina.

- Ali, da bi se to zaista desilo, oni moraju i da ponude najbolju cenu, tako da je ta opcija zasad zaista potpuno otvorena. Kalkuliše se u javnosti da bi i "Coca-Cola" mogla da kupi "Knjaz", upravo da ga ne bi preuzeo "Pepsi" - navode poznavaoci prilika među proizvođačima bezalkoholnih pića.

Istovremeno, ranije je za aranđelovačku fabriku interesovanje pokazao i "Danone".

Pripreme za prodaju "Knjaza" uveliko teku. Sa internim restrukturiranjem u kompaniji započelo se još u aprilu. Tako je holandska kompanija "Clates Holding", koja takođe posluje u sistemu "Salforda", postala jedini vlasnik "Knjaza Miloša". To je, kako su objasnili u "Salfordu", učinjeno zbog bilateralnog sporazuma, koji je potpisan između Srbije i Holandije, kojim je omogućeno poslovanje između ove dve zemlje bez duplog oporezivanja. Na taj način će prodaja fabrike vode ići mnogo lakše i brže.

- Takozvanom blok trgovinom, u nekoliko navrata je izvršen prenos vlasništvaakcija na "Clates Holding", koji je u ovom trenutku vlasnik 100% akcija "Knjaza Miloša" - objašnjava Rade Pribićević, direktor za korporativne poslove "Danube foods group", doskorašnjeg većinskog vlasnika "Knjaza".

- "Prepakivanje vlasništva" je učinjeno zbog pojednostavljenja i racionalizacije poslovanja. Na taj način će biti olakšan rad "Knjaza Miloša" u svakom pogledu.

Pribićević dodaje da ova mera nije u direktnoj vezi sa najavljenom prodajam "Knjaza", ali će se na to "pozitivno odraziti". U ovom trenutku se, međutim, ne može reći kada će "Knjaz Miloš" biti prodat, iako je prodaja predviđena za ovu godinu i činjenica je da u ovom trenutku ima više zainteresovanih kompanija.

U toku su poslednje pripreme za javni poziv, koji će biti upućen budućim kupcima. Ali, o novim budućim vlasnicima aranđelovačke fabrike u "Salfordu" zasad ne žele da govore.

Uz aranđelovačku fabriku vode, "Salford" planira da u narednom periodu, krajem ove i u prvoj polovini 2009. godine, takođe, proda i druge dve kompanije, koje posluju u okviru tog fonda: "Bambi-Banat" i "Imlek".

Kako je navedeno u berzanskom prospektu, "Knjaz Miloš" ima 18.270 m2 proizvodnih hala u Aranđelovcu, 10.972 m2 skladišta, 11.066 m2 kancelarija, a imovina je pod hipotekom zbog ugovora o kreditu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.