NavMenu

Višnja Živulj, Beogradski sajam - sajmovi energetike, zaštite životne sredine i lokalne samouprave od 26. do 28. novembra 2008. godine

Izvor: eKapija Ponedeljak, 02.06.2008. 14:32
Komentari
Podeli

Višnja ŽivuljVišnja Živulj

Broj domaćih i stranih kompanija, koje su najavile učešće na Sajmu energetike, jedinstvenom u ovom delu Evrope, prerastao je svoje dosadašnje kapacitete i primorao Beogradski sajam da tu manifestaciju odloži za prvi slobodan termin za hale 1 i 5. Tako da će ovogodišnji Sajam energetike, Sajam zaštite životne sredine i Sajam lokalne samouprave na Beogradskom sajmu biti održani u novom terminu od 26. do 28. novembra 2008. godine.

Sajam energetike

Višnja Živulj, šef projekta Sajma energetike, kaže da je ova međunarodna manifestacija nastala 2004. godine, iz potrebe za događajem koji će pratiti aktuelna dešavanja i ubrzane promene u energetskom sektoru Srbije i ponuditi više informacija o električnoj energiji, rudarstvu, gasu, nafti, obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.

- Učešće na ovogodišnjem sajmu najavili su veliki sistemi, poput kompanija "Naftne industrije Srbije" (NIS), "Elektroprivreda Srbije" (EPS), "Elektromreže Srbije" (EMS), "Srbijagas", dok su tradicionalini partneri sajma i državne institucije: Agencija za energetiku i Agencija za energetsku efikasnost – objašnjava sagovornica eKapije.

Ona je najavila i učešće Privredne/gospodarske komore Bosne i Hercegovine, Gospodarske komore Hrvatske i SPPKJ Udruženja privrednika iz Češke.

Poziv je upućen i velikim svetskim kompanijama - "Gazprom", "Gazpromneft", "MOL" i "ČEZ".

Sajam energetike, tradicionalno, karakteriše bogat prateći program, tačnije, kao i svake godine u istom periodu održava se i Sajam i Prateći stručni program koji je sastavljen od konferencija, seminara, prezentacija.

- Za sada su najavljene dve konferencije "Gasifikacija Srbije, razvoj distributivne mreže i regulacija cena", dok će NIS biti domaćin konferencije "Investicioni planovi i razvojni projekti Naftne industrije Srbije". Agencija za energetsku efikasnost će tradicionalno imati svoju konferenciju sa inostarnim predavačima – kaže Višnja Živulj i dodaje da će i "Elektroprivreda Srbije" imati svoju konferenciju, koja će, kao i do sada, biti održana drugog dana Sajma tj. 27. novembra 2008. godine u Svečanoj sali upravne zgrade Beogradskog sajma.

Zaštita životne sredine

Višnja ŽivuljVišnja Živulj

U Srbiji je sazrela svest o važnosti zaštite životne sredine i neophodnosti očuvanja najugroženijih prirodnih resursa. Međutim, neophodno je uskladiti veliki broj propisa sa regulativom u Evropskoj uniji - kaže Višnja Živulj, objašnjavajući da je Sajam zaštite životne sredine jedinstven u regionu i da beleži ubrazani rast jer je inreresovanje za ECOFAIR iz godine u godinu sve veće.

Sajam zaštite životne sredine organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva za zaštitu životne sredine, dok je Privredna komora Srbije suorganizator, a aktivnu podršku dala je i Agencija za reciklažu.

- Sajam zaštite životne sredine, ECOFAIR, bavi se rešavanjem problema u oblastima: voda, vazduh, zemljište, elektroprivreda i industrija, komunalna pitanja i reciklaža, zaštita od buke i vibracija, biodiverzitet, geodiverzitet, zaštićeni prirodna dobra i modeli upravljanja. ECOFAIR, takođe, obuhvata i strategije, projekte i edukativne programe za očuvanje životne sredine i prirode, ekoturizam i međunarodnu saradnju – navodi Živulj.

Sajam lokalne samouprave

Višnja Živulj najavljuje još jedan specijalizovan sajam, Sajam lokalne samouprave koji će se održati u istom periodu, od 26 - 28. novembra 2008. godine. To je nov Sajam za koji je dobijena podrška Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije, Kancelarije za nacionalni investicioni plan Republike Srbije i Stalne konferencije gradova i opština.

Sajam lokalne samouprave nastao je kao nadgradnja Sajma zaštite životne sredine i sa njim je komplementaran. Na njemu će biti prikazane, kroz izlagački deo i stručni program, strategije lokalnih zajednica za uspešno funkcionisanje gradova i opština i rešavanja pitanja zaštite životne sredine.

Sajam loklane samouprave će obuhvatati sledeće segmente: Lokalni ekonomski razvoj, privredu i privlačenje investicija, javne garaže, sisteme za parkiranje i naplatu, saobraćajnu signalizaciju i elektronski nadzor, uličnu rasvetu, autobuska i tramvajska stajališta, prostorno planiranje i uređenje centralnih zona gradova Srbije, pejzažnu arhitekturu, itd.

- Ideja organizatora je da se obuhvate svi problemi i segmenti uspešnog funkcionisanja loklane samouprave sa posebnim akcentom na ubrzani rast gradova i rešavanje problema koji iz toga proizlaze, počev od problema prostornog planiranja, komunalnih pitanja, skladištenja i deponovanja otpada, saobraćaja, pa do razvoja privrede, energetske efikasnosti i edukacije građana i informatičke i institucionalne podrške održivom razvoju opština i gradova, informacionih tehnologija i E - Government.

Prema rečima sagovornice eKapije, na sajmu ECOFAIR i Sajmu lokalne samouprave učestvoće i međunarodne institucije koje podržavaju projekte iz ovih oblasti, kao i nevladine organizacije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.