NavMenu

Pušten u rad prvi brzi punjač za e-automobile u Beogradu - Projekat Zelena Balkanika spaja Srbiju sa regionom

Izvor: Tanjug Subota, 22.04.2017. 09:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)Ilustracija
Prvi brzi punjač za električne automobile u Srbiji, koji može da napuni svaki auto strujom za samo 15 minuta, pušten je u rad ispred Mašinskog fakulteta u Beogradu u petak, 21. aprila 2017. godine. Reč je o punjaču od 50 kilovata koji dnevno može da napuni više od 70 vozila.

Brzi punjač, koji će za nekoliko dana biti premešten na Petrolovu pumpu na Čukarici, predstavljen je na konferenciji Zelena Balkanika, Električna vozila - budućnost saobraćaja, u organizaciji slovenačkih, srpskih, makedonskih i crnogorskih Rotari klubova, Srpske asocijacije menadžera i Samita 100, a u okviru manifestacije Dani slovenačko srpskog prijateljstva u Beogradu.

Predsednik UO Hidria i potpredsednik Samita 100 Iztok Seljak je rekao da je projekat Zelena Balkanika deo velikog projekta koji se trenutno realizuje sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc, sa ciljem da se region pretvori u laboratoriju zelene mobilnosti za EU.

On je naveo da projekat Zelena Balkanika treba da omogući zelenu mobilnost na autoputu od Minhena preko Salcburga, Ljubljane, Zagreba i Beograda, Skoplja i preko tzv. Zelene Adriatike do Podgorice, Tirane, preko Dubrovnika, Splita i Zadra do Kopra.

Seljak je kazao da je taj put dug oko 2.400 kilometara i dodao da su u Sloveniji već realizovali projekat Zelena Keltika na regionalnom putu Logatec - Bovec u dužini od 120 kilometara, gde je postavljeno ukupno 10 punjača.

On je kazao da je cilj da se postave punjači u gradovima na toj ruti, kao i da se kasnije koriste električni autobusi, kao i električni kamioni.

U okviru konferencije direktorka Delta Auto grupe Aleksandra Đurđević održala je gostujuće predavanje pod nazivom "BMW viđenje mobilnosti budućnosti", a kroz prezentaciju i test vožnje specijalno je predstavljen model BMW i3 vozila. BMWi podbrend Delta Motors je ove godine premijerno predstavio na Beogradskom Sajmu, i tom prilikom dobio posebno priznanje za uvođenje automobila na električni pogon na tržište Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.