NavMenu

Srbiji idu na ruku trendovi u arheološkom turizmu - Ruta rimskih careva mogla bi da donese 300 mil EUR godišnje

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 20.04.2017. 18:01
Komentari
Podeli
(Foto: Andrea Willmore/shutterstock.com)
UNESCO bi trebalo da za dve-tri godine arheološko nalazište Viminacijum uvrsti na listu svetske kulturne baštine i tek tada će početi da se razvija arheološki turizam u Srbiji, ocenio je direktor Arheološkog parka Viminacijum Miomir Korać.

On je u interviju za Magazin Biznis kazao da Srbiji idu na ruku svetski trendovi u arheološkom turizmu, jer se turisti povlače sa Bliskog istoka i iz Turske što nama odgovara, naglasivši da se u narednom periodu očekuje veći priliv projekata koje mogu da se rade zajedno sa ostalim istraživačima iz sveta.

Mnoge zemlje žive od arheološkog turizma, Italija, Grčka, Turska.... Treba samo da se ne dozvoli da sklizne u kič, nego da znanje održi određeni naučni nivo i da ponudi nove sadržaje, rekao je on naglašavajući da je optimista u očekivanjima daljeg razvoja arheološkog turizma u Srbiji.

Korać je kazao i da je rimski period veoma značajan da se time strateški bavimo i u turizmu, jer istraživanja pokazuju da je oko 400.000 visokoobrazovanih Nemaca sklono toj vrsti turizma i to je naš glavni brend.

Prema njegovim rečima, država mora da objavi da je naš strateški interes rimsko kulturno nasleđe, jer može da donese novac, a svi ostali na lokalu treba da rade da ostvare taj državni strateški interes.

Prema njegovim rečima, ako se napravi ruta, turisti mogu da se zadrže od sedam do deset dana u zemlji. Naveo je i da je jedna previzibiliti studija pokazala da je realno očekivati 300.000 posetilaca i da se, kada se to pomnoži sa deset dana puta nekoliko desetina evra dnevno, dobije bruto obrt od oko 300 mil EUR.

On je najavio da će uskoro sa Privrednom komorom Srbije (PKS) da se napravi zajedno jedno telo, koje će da okupi svi predsednike opština na ruti rimskih careva, a razlozi su rimska ruta po Srbiji i Rimski limes.

Očekujem ubrzo dogovor sa PKS-om, pa da zatim vrlo brzo animiramo predsednike opština i da pokrenemo sve mehanizme za te lokalitete. Potom treba da svih tih 11 lokaliteta gde su rođeni rimski imperatori i mesta koja će biti pod zaštitom UNESCO, skupimo i da zajednički predstavimo srpsku ponudu. Samo tako možemo nešto da napravimo.

Za sada Viminacijum privlači 60.000 posetilaca godišnje, a uz neki događaj to može da se poveća i na 80.000 posetilaca, ali nije poenta u tome već u 300.000 posetilaca, dodao je on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.