Izvor: eKapija | Četvrtak, 20.04.2017.| 15:31

Slobodna zona Pirot učestvovala na konferenciji "Podsticanje investicija za konkurentnost u jugoistočnoj Evropi" u Parizu

Dragan Kostić na konferenciji u Parizu
Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj OECD organizovala je 19. i 20. aprila u Parizu međunarodnu konferenciju "Podsticanje investicija za konkurentnost u jugoističnoj Evropi" koja se odnosi na instrumente i mere koje postoje u slobodnim zonama jugoistočne Evrope, a u kojoj je učestovala i Slobodna zona Pirot.

Tom prilikom predstavljena je i Studija "Specijalne ekonomske zone kao alat investicione politike na zapadnom Balkanu" koja daje potpuni prikaz stanja, zaključke i predloge za dalje korake u primeni koncepta zona, a u okviru istraživanja koje je u cilju pripreme studije sprovela OECD, tokom marta 2016. godine učestvovala je i pirotska slobodna zona.

Srbiju je na ovom skupu predstavljala Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić, a konferenciji je prisustvovao i Dragan Kostić, direktor Slobodne zone Pirot, koji je učestvovao na panelu "Specijalne ekonomske zone: industrijske laboratorije ili enklave" i u radu okruglog stola sa temom "Investiciona politika: alat za privlačenje investicija".

On je istakao da je OECD posvetio pažnju slobodnim zonama kao instrumentu za privlačenje investicija i kako zone utiču na razvoj država.

Zone Srbije su pokazale veoma dobre rezultate u prethodnom periodu, naveo je Kostić, i podsetio da, za razliku od Srbije, neke zemlje poput Poljske i Makedonije imaju i poreske olakšice u zonama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.