NavMenu

EK odobrila Sloveniji uvođenje takse za pretovar robe u Luci Koper - Nove cene od 2019. godine?

Izvor: seebiz.eu Četvrtak, 20.04.2017. 10:37
Komentari
Podeli
Luka Koper (Foto: luka-kp.si)Luka Koper
Zbog finansiranja izgradnje 27 kilometara pruge od Kopra do Divače i povećanja kapaciteta transporta iz i u luku Koper, Slovenija će privremeno povećati putarine za teretna vozila na nekim deonicama, te taksu za pretovar robe u luci Koper, što joj je odobrila Evropska komisija, kazao je u sredu (19. aprila 2017. godine) državni sekretar u slovenačkom ministarstvu finansija Jure Leben.

Zakon o delimičnom finansiranju gradnje te pruge u hitnom je parlamentarnom postupku, a Evropska komisija podržala je predlog, pa nema prepreka da se takvi dodaci na teretni promet uvedu početkom 2019. godine, kazao je Leben.

Predviđa se da će se dodatak od 15% na uobičajenu putarinu za teretna vozila naplaćivati za vozila na relaciji Koper-Ljubljana, a dodatak od 5% na relaciji Ljubljana-Šentrupert, dok taksa za pretovar u luci Koper još nije definirana, ali se očekuje da će se iz tog izvora godišnje dobijati 10 mil EUR.

Zakon kojim se ubrzava gradnja pruge Koper-Divača, što je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Sloveniji u poslednjih desetak godina, poslat je u parlament po hitnom postupku, kako bi Slovenija mogla pravovremeno da konkuriše za dobijanje nepovratnih sredstava EU na tzv. "blending" nadmetanju, u sklopu kojeg se udružuju sredstva više investitora.

Pruga Koper-Divača prema jednom bi planu koštala ukupno 1,4 mlrd EUR, a po drugom oko 800 mil EUR, a za nju se traže privatni investitori, sredstva EU, kao i investicije iz susednih država Srednje Evrope.

Pismeno su projekt gradnje nove pruge prema Kopru podržale sve članice Višegradske grupe, a Mađarska je obećala da će u projekt uložiti 200 mil EUR, uz zahtev da dobije trajnu koncesiju u luci Koper ili da njena građevinska industrija učestvuje u gradnji pruge, preneli su slovenački mediji.

Slovenački prevoznici nisu zadovoljni dodatnom taksom na teretni promet i tvrde da im je železnica konkurencija u situaciji kad se premalo ulaže u obnovu i održavanje puteva. Službene rezerve iznela je i slovenačka Gospodarska komora (GZS).

Nisu u potpunosti zadovoljni ni u upravi Luke Koper, državne kompanije s isključivom koncesijom u luci, jer smatraju da će taksa na pretovar tereta smanjiti tržišnu konkurentnost Kopra u odnosu na ostale severnojadranske luke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.