NavMenu

Formiran ministarski tim za rešavanje problema oko Agrokora

Izvor: Tanjug Sreda, 19.04.2017. 15:15
Komentari
Podeli
(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Zbog situacije u Agrokoru formiran je ministarski tim koji će biti u svakodnevnoj komunikaciji u cilju razmene informacija i preduzimanja zajedničkih aktivnosti na očuvanju radnih mesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja firmi u svakoj od pojedinačnih zemalja.

To je osnovni zaključak današnjeg sastanka u Vladi Srbije na kojima su učestvovali predstavnici četiri države - Srbija, BiH, Crna Gora i Slovenija.

Kako je rečeno svaka od zemalja će sprovoditi kontrolu finansijskih i robnih tokova kompanija vezanih za Agrokor, a u skladu sa zakonima koji važe u te četiri države.

- Srbija stoji bolje nego ostale zemlje u regionu, zbog posebnog pravnog statusa koje ima Merkator S u odnosu na Agrokor. Imamo slične probleme, a tražimo zajednička rešenja - rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Kako je naglasio, ovaj sastanak nije uperen protiv bilo koga, a zajedničke aktivnosti su u cilju stabilizacije situacije u celiom regionu.

Očekuje se da novi upravitelj Agrokora imenuje nezavisne stručnjake za uspešno restrukturiranje firmi u sastavu koncerna.

Lajić je rekao da se očekuje da nova uprava Agrokora na ravnopravan način tretira sve dobavljače kako one u Hrvatskoj, tako i van nje.

- Pratimo ono što se dešava u Hrvatskoj i spremni smo da razgovaramo sa predstavnicima hrvatske vlade. Očekujemo da se kriza reši, bez štete za ćerke firme - rekao je srpski ministar.

Ljajić je dodao da trenutno ne postoji poteba za donošenjem zakona leks specijalis jer je zakon dovoljno jasan.

- Imamo dovoljno jasan zakon da sprečimo izliv finansijskih sredstava iz Srbije - naveo je ministar..


Premijer Aleksandar Vučić rekao je na početku sastanka da Srbija neće dopustiti da domaće kompanije pretrpe štetu zbog Agrokora.

Govoreći o eventualnim mogućnostima i načinima da se zaštite domaće firme, on je rekao da Vlada može da ide na određene privremene mere, pred Privrednim sudom.

Premijer i ministri trgovine i poljoprivrede, Rasim Ljajić i Branislav Nedimović, sastali su se danas u Vladi Srbije sa ministrima trgovine i ekonomije Slovenije, Crne Gore i BiH. Sastanku u Nemanjinoj 11 prisustvuju ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju u Vladi Slovenije Zdravko Počivalšek, ministarka ekonomije u Vladi Crne Gore Dragica Sekulić i potpredsednik Saveta ministara Bosne i Hercegovine i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.