Izvor: eKapija | Petak, 14.04.2017.| 08:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nušićijada ponovo među najboljim evropskim festivalima

(Foto: sheff/shutterstock.com)
Ivanjička Nušićijada, praznik kulture i zabave, humora i stila, ponovo je dobio obeležje "Evropa za festivale, festivali za Evropu" (EFFE). Nakon obeležja za 2015. i 2016. godinu koje je Nušićijadi dodeljeno u okviru istoimenog programa Evropske komisije, a koji je inicirala Evropska asocijacija festivala (EFA) u cilju stvaranja evropske platforme festivala, ivanjički festival potvrdio je svoj kvalitet i na drugom konkursu i zaslužio prestižno obeležje za 2017. i 2018. godinu.

Međunarodna komisija, kojom predsedava ser Džonatan Mils, stavljajući zaključak na ocenu Nušićijade u mnogobrojnim oblastima festival je opisala ovim rečima:

- Dok promoviše rad renomiranih umetnika u Srbiji, ovaj festival uspešno uključuje lokalnu zajednicu jednog malog grada, istovremeno ostvaruje saradnju sa partnerskim organizacijama u širem regionu, i tako uvodi međunarodni kontekst.

Nušićijadu organizuje UG KudeS, zajedno sa Opštinom Ivanjicom, Turističkom organizacijom i Domom kulture Ivanjica.

Ponosni što su ponovo ispunili visoke kriterijume kvaliteta u nekoliko oblasti (posvećenost umetnosti, uključenost zajednice i međunarodni i globalni profil), organizatori Nušićijade raduju se što ostaju deo mreže evropskih festivala koji se izdvajaju po svom umetničkom kvalitetu, imaju uticaj na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou i predstavljaju širok spektar žanrova i aktivnosti svojoj publici, navodi se u saopštenju KudeS.

Prvo okupljanje izvanrednih festivala, dobitnika EFFE priznanja, planirano je za 5. maj 2017. godine u Nemačkoj, kada će biti objavljene platforme koje će podržavati festivalsku mrežu, ali i saopšteno više detalja o daljim planovima inicijative i programa "Evropa za festivale, festivali za Evropu".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.