Izvor: Beta | Sreda, 12.04.2017.| 15:54

BRNABIĆ: Dnevno 8,5 mil EUR ode u sivu zonu

Ana Brnabić
Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Ana Brnabić rekla je danas da 8,5 mil EUR dnevno prođe kroz sivu ekonomiju, a da je u januaru, kad su počeli da se skupljaju računi za nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi" broj izdatih računa porastao za 83,5%.

Ona je posle sastanka Saveta mešovitih komora u Privrednoj komori Srbije (PKS) novinarima rekla da je za tu nagradnu igru stiglo 8,5 miliona koverata, a da je u njoj učestvovalo do 45% građana.

- Koliko je porastao broj izdatih računa posle završetka nagradne igre tek će se utvrditi. Ta lutrija je omogućila da razgovaramo sa građanima i objasnimo da se 20% poreza vraća njima preko ulaganja u bolnice, škole, puteve i druge objekte - rekla je Brnabić.

Od početka primene Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije, decembra 2015. godine, broj novoregistrovanih privednika povećan je, prema njenim rečima, za 15%, a za devet odsto je smanjen broj odjavljenih.

Brnabić je dodala da će tim od šest ljudi Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pomagati rad Koordinacione komisije koja upravlja radom 42 inspekcije.

Prema njenim rečima, izrada platforme "e-inspektor", u koju je uloženo 1,6 mil EUR, biće važna mera za suzbijanje sive ekonomije jer će moći i da se prijavi poslovanje u sivoj zoni.

- U 2015. i 2016. registrovano je 34.047 radnika na crno i od tog broja su, posle inspekcijske kontrole, poslodavci prijavili 27.683 radnika - rekla je Brnabić.

Predsednik PKS-a Marko Čadež pozvao je privrednike da prijave one koji se nelegalno bave poslom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.