NavMenu

BRNABIĆ: Dnevno 8,5 mil EUR ode u sivu zonu

Izvor: Beta Sreda, 12.04.2017. 15:54
Komentari
Podeli
Ana BrnabićAna Brnabić
Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Ana Brnabić rekla je danas da 8,5 mil EUR dnevno prođe kroz sivu ekonomiju, a da je u januaru, kad su počeli da se skupljaju računi za nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi" broj izdatih računa porastao za 83,5%.

Ona je posle sastanka Saveta mešovitih komora u Privrednoj komori Srbije (PKS) novinarima rekla da je za tu nagradnu igru stiglo 8,5 miliona koverata, a da je u njoj učestvovalo do 45% građana.

- Koliko je porastao broj izdatih računa posle završetka nagradne igre tek će se utvrditi. Ta lutrija je omogućila da razgovaramo sa građanima i objasnimo da se 20% poreza vraća njima preko ulaganja u bolnice, škole, puteve i druge objekte - rekla je Brnabić.

Od početka primene Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije, decembra 2015. godine, broj novoregistrovanih privednika povećan je, prema njenim rečima, za 15%, a za devet odsto je smanjen broj odjavljenih.

Brnabić je dodala da će tim od šest ljudi Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pomagati rad Koordinacione komisije koja upravlja radom 42 inspekcije.


Prema njenim rečima, izrada platforme "e-inspektor", u koju je uloženo 1,6 mil EUR, biće važna mera za suzbijanje sive ekonomije jer će moći i da se prijavi poslovanje u sivoj zoni.

- U 2015. i 2016. registrovano je 34.047 radnika na crno i od tog broja su, posle inspekcijske kontrole, poslodavci prijavili 27.683 radnika - rekla je Brnabić.

Predsednik PKS-a Marko Čadež pozvao je privrednike da prijave one koji se nelegalno bave poslom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.07.2024.  |  Građevina

Surčin modernizuje prigradska naselja - U planu bolja iskorišćenost potencijala Save, povećanje smeštajnih kapaciteta, zaustavljanje bespravne gradnje...

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid za potrebe izrade Prostornog plana dela gradske opštine Surčin. Kako se navodi u dokumentu, Prostorni plan se radi na inicijativu opštine Surčin u cilju preispitivanja važećeg Prostornog plana za deo gradske opštine Surčin. Prostorni plan obuhvata teritoriju Surčina izvan granice obuhvata Generalnog urbanističkog plana Beograda, površine oko 206,5 km2 (20.656

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.